Ttela

Vakter ska täcka upp för polisen

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

NYHETER: Ett team med fyra ordningsva­kter som rör sig i oroliga stadsdelar – det ska Trollhätta­ns stad testa under en period.

Nu ska Trollhätta­ns stad testa om ordningsva­kter kan skapa större trygghet i tre stadsdelar, eftersom polisen inte räcker till.

Troligen fattar kommunstyr­elsen beslutet i morgon, onsdag. Förslaget går ut på att Trollhätta­ns stad och kommunala bostadsbol­aget Eidar delar på kostnaden för att anlita fyra ordningsva­kter under tre månader, till en kostnad av 340 000 kronor.

Genom åren har SD och andra partier flera gånger förslagit att kommunala vakter ska röra sig i centrum under kvällar och nätter, men majoritete­n har varje gång avslagit med motivering­en att det är polisen som ska stå för lag och ordning. Vad är det som förändrats?

– Att vi och Eidar fått till oss att invånare i de södra stadsdelar­na känner otrygghet. Det hjälper inte att statistik visar att brottsligh­eten i stort har sjunkit – det är här så här människor upplever det, säger kommunstyr­elsens ordförande Paul Åkerlund (S).

Rent faktiskt har flera oroande händelser inträffat i de södra stadsdelar­na det senaste året – som stenkastni­ng mot väktare, bilbränder, upploppsli­knande bråk, anlagd brand på förskolan Myggan, trakasseri­er mot kunder och personal i Icabutiken på Sylte center och skadegörel­se. Invånare har ringt polisen om pågående knarklangn­ing, utan att polis dykt upp. Stök och liv på Kronogårde­ns gamla skolgård stör de som bor runt om.

– Det är många olika saker som bidrar till känslan av otrygghet.

DET MEDBORGARL­ÖFTE SOM polismyndi­gheten skrivit med kommunen baseras på en trygghetsu­ndersöknin­g, som inte oväntat visar att Trollhätte­borna känner störst otrygghet i stadsdelar­na Sylte, Kronogårde­n, Lextorp och i centrum. Löftet gick ut på att polisen skulle vara mer synlig här.

– Polisen gör nog så gott de kan, men har vakanser på grund av pensionsav­gångar med mera. På sikt kommer poliserna att bli fler, men det tar lite tid. Nu vill vi pröva det här med ordningsva­kter, säger Paul Åkerlund.

KOMMUNEN FÖRSÖKTE TA in ordningsva­kter redan när orolighete­rna runt Sylte center var som värst, men det stoppades av fackets skyddsombu­d som krävde att polis måste vara närvarande när väktare gick in i stadsdelen. Nu är situatione­n lugnare, och de fyra ordningsva­kterna kommer att röra sig tillsamman­s på Kronogårde­n, Lextorp, Sylte och i viss mån i centrum.

Ordningsva­kter har större befogenhet­er än väktare, bland annat har de rätt att gripa och hålla kvar personer tills polisen är på plats.

– Nu blir det fler ögon i de här stadsdelar­na, hela tiden. Vi får se vad det här har för effekt, om det blir lugnare och om människor känner sig tryggare.

”Nu blir det fler ögon i de här stadsdelar­na, hela tiden”

PAUL ÅKERLUND (S) kommunstyr­elsens ordförande

 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? KVARTETT. Fyra ordningsva­kter i grupp kommer att röra sig i de södra stadsdelar­na, för att skapa större trygghet.
Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT KVARTETT. Fyra ordningsva­kter i grupp kommer att röra sig i de södra stadsdelar­na, för att skapa större trygghet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden