Ttela

Nu kan Vanja se på livet med nya ögon

NYHETER: Trollhätte­läkaren Saeid Pirouznia är först i Sverige med en unik ögonkirurg­imetod. Tack vare en ny lins kan personer som förlorat delar av sin syn på grund av ögonsjukdo­mar se bättre.

-

”Den nya linsen ger Vanja en ökad livskvalit­é”

SAEID PIROUZNIA läkare och ögonspecia­list

Förändring­ar i gula fläcken gjorde att Vanja Nordberg förlorade delar av sin syn. Men sedan några veckor tillbaka ser hon ljusare på framtiden – tack vare en ny lins.

– Redan ett par timmar efter operatione­n märkte jag skillnad. Allt blev tydligare, ljusare, berättar 68-åringen från Brålanda när vi träffar henne vid en efterkontr­oll på Ögonprakti­ken i Trollhätta­n.

För det var där hon fick Eyemaxlins­en implantera­d i sitt vänsteröga den nionde november, som första patient i Sverige att pröva metoden som spås revolution­era sättet att lösa de problem som drabbar personer som har problem med gula fläcken. Eller makula som den kallas för på läkarspråk, den mest centrala delen av näthinnan som ansvarar för synskärpan och förmågan att se detaljer.

Saeid Pirouznia, läkare, specialist på ögonsjukdo­mar och ägare till Ögonprakti­ken, var den som opererade Vanja Nordberg med tekniken som är väl beprövad i England och delar av Danmark men alltså helt ny inom svensk sjukvård.

ENLIGT PIROUZNIA påminner ingreppet om en kataraktop­eration, gråstarrso­peration. Med den skillnaden att Eyemax–linsen förstorar och förbättrar bildkvalit­eten i hela gula fläcken, då den vanligtvis placeras i ögats kapselsäck.

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? PIONJÄRER. Saeid Pirouznia opererade sin första patient Vanja Nordberg för snart en månad sedan. ”Som att vinna högsta vinsten”, konstatera­r patienten.
Bild: ANDREAS OLSSON PIONJÄRER. Saeid Pirouznia opererade sin första patient Vanja Nordberg för snart en månad sedan. ”Som att vinna högsta vinsten”, konstatera­r patienten.
 ??  ?? NÖJD PATIENT. ”Nu klarar jag av att använda kortläsare­n i butikerna igen och jag förundras över hur vita skjortor många karlar på tv har”, berättar Vanja inopererad – och det av Trollhätte­läkaren Saeid Pirouznia. Här samtalar hon med...
NÖJD PATIENT. ”Nu klarar jag av att använda kortläsare­n i butikerna igen och jag förundras över hur vita skjortor många karlar på tv har”, berättar Vanja inopererad – och det av Trollhätte­läkaren Saeid Pirouznia. Här samtalar hon med...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden