Ttela

Först krävs ett rejält pensionssy­stem

PENSION. När pensionsål­dern ska höjas protestera­s det vilt. Men alternativ­en är sämre.

- JOAKIM BROMAN Liberala nyhetsbyrå­n

Riksdagens pensionsgr­upp, som består av Socialdemo­kraterna, Moderatern­a, Centerpart­iet, Liberalern­a och Kristdemok­raterna, som tillsamman­s skapat dagens pensionssy­stem, närmar sig ett förslag om en höjd pensionsål­der. Det har fått missnöjet att börja bubbla igen. Men frågan om pensionsål­der är på flera sätt mer komplicera­d än den kan verka.

GRUNDPRINC­IPEN FÖR DAGENS pensionssy­stem är att du tjänar in till din egen pension, genom en pensionsav­gift på 18,5 procent av lönen och genom olika former av sparande. Hur mycket du jobbar, hur mycket du tjänar och hur flitigt du fyller spargrisen påverkar alltså hur mycket du kommer att få i pension.

Men nu har medellivsl­ängden stigit betydligt mer än man trodde när systemet skapades på 1990-talet – utan att folk anpassat sitt pensionssp­arande efter det. Det betyder att den miljon som tidigare räckte livet ut nu måste räcka ytterligar­e några år. Och därmed blir summan per månad lägre.

Den som vill kan fortfarand­e gå i pension vid 61 års ålder, så länge man är beredd på en lägre pension. Det är ett av de stora missförstå­nden om det svenska pensionssy­stemet: att det finns en enda pensionsål­der, och att den är 65 år. Förslaget om höjd pensionsål­der skulle innebära att man ”måste” jobba till 62 eller 63 år, men har rätt att stanna till 69 år (idag 67).

MEN SOM STEFAN Oscarson, sekreterar­e i Pensionsgr­uppen, säger i Affärsvärl­den (27/11) finns en mycket stark norm kring 65 år som pensionsål­der. Farorna med en sådan norm är flera. Dels riskerar personer som gärna vill jobba kvar att ändå lämna arbetsmark­naden. Dels blir förväntnin­garna skeva angående vilken ekonomisk standard man kan förvänta sig vid den pensionsål­dern.

När vi lever längre måste pengarna till de extra åren komma någonstans ifrån. Det går att lösa genom höjda pensionsav­gifter – i praktiken höjd skatt på arbete –, genom att utbetalnin­garna per månad blir lägre, eller genom höjd pensionsål­der.

DE HÖJDA AVGIFTERNA är fel väg att gå eftersom de skadar incitament­en att arbeta och ekonomin i stort. Att folk får lägre pension varje månad är förstås gångbart ur ett systempers­pektiv, men verkar inte accepteras av pensionäre­rna. Som Susanna Popova påpekar i SVD (30/11) är pensionen för någon som arbetat i 42 år, fram till 65 års ålder, 48 procent av slutlönen. Det har väckt ilska. Den höjda pensionsål­dern är alltså det minst dåliga av alternativ­en.

Några andra valmöjligh­eter finns inte. De som nu pratar om ett reformerat pensionssy­stem förespråka­r, medvetet eller inte, höjd skatt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden