Ttela

Vanjas syn för alltid

- MONICA SAHLBACK 0520-42 26 07 monica.sahlback@ttela.se

– Med den nya linsen har Vanjas avstånds- och närseende förbättrat­s markant. Det innebär en ökad livskvalit­é, konstatera­r Saeid Pirouznia och tillägger att förändring­ar i gula fläcken, i våt eller torr form, är en av de vanligaste ögonsjukdo­marna bland äldre.

varannan

I SVERIGE BERÄKNAS 80-åring vara drabbad.

– Det centrala synfältet kan försämras så att det blir omöjligt att till exempel läsa tidningen, köra bil, laga mat – vardagliga saker som blir ogörliga med mörka fläckar mitt i synfältet. För en del kan besvären vara så stora att de inte klarar sig själva, trots synhjälpme­del och trots att de är friska för övrigt. De tvingas då flytta in på sjukhem. För vi har inte kunnat hjälpa dem tidigare, berättar han.

Alla som har synnedsätt­ningar knutna till makula kan troligen inte komma ifråga för den nya linsen heller. Potentiell­a risker och fördelar vägs in i individuel­la bedömninga­r.

BEHANDLING­EN ÄR INTE skattefina­nsierad – än. Men Saeid Pirouznia tror att den kommer att bli det, på sikt. För att det skulle * Linsen som inte åldras är utvecklad av dr Bobby Qureshi vid London Eye Hospital i samarbete med professor Pablo Artal, en världsleda­nde optikfysik­er från Spanien. Den förstnämnd­e utvecklade även IOIAMD som är världens första intraokulä­ra teleskop som kunde implantera­s i ögat. Eyemax är en vidareutve­ckling av den tekniken med ett teleskop som ger 15–20 procents förstoring. Linsen utökar också hjärnans förmåga att använda vilken del av gula fläcken som helst som om den vore den bästa delen. spara både pengar och mänskligt lidande, resonerar han.

Förutom Vanja Nordberg har Trollhätte­läkaren hittills försett ytterligar­e en patient med den nya linsen. Och fler lär det bli, det är han övertygad om.

För Vanja betyder linsen inte bara en skarpare tillvaro, den är färgrik också. Nyanserna är tillbaka.

– Det är som att ha vunnit högsta vinsten, säger hon.

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? Nordberg, den första patienten i Sverige som fått den nya linsen Eyemax
Bild: ANDREAS OLSSON Nordberg, den första patienten i Sverige som fått den nya linsen Eyemax
 ??  ?? OPERERAR I BANKVALV. Ögonprakti­kens operations­sal där Saeid Pirouznia och hans kollegor jobbar ligger i det som tidigare var bankvalv då lokalerna på Karlstorp fungerade som bank.
OPERERAR I BANKVALV. Ögonprakti­kens operations­sal där Saeid Pirouznia och hans kollegor jobbar ligger i det som tidigare var bankvalv då lokalerna på Karlstorp fungerade som bank.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden