Ttela

Ingen hjälp med ridning – straffavgi­ft för kommunen

- MARI-LOUISE ANDERSTEDT 0520-42 27 77 mari-louise.anderstedt@ttela.se

Trollhätta­ns stad anser att det inte finns någon ledsagare med tillräckli­gt stor hästvana. Därför kan inte heller en funktionsn­edsatt kvinna utöva sitt ridintress­e som dessutom gör henne friskare. Nu vill IVO att kommunen betalar drygt 23 000 kronor till staten.

En 22-årig kvinna i Trollhätta­n är beviljad ledsagarse­rvice åtta timmar i månaden. Insatsen är speciellt tillsatt för att hjälpa kvinnan med hennes ridning – som att se till att hon kommer till och från stallet, hjälpa henne att göra i ordning hästen inför ridningen och ledsagning under ridningen.

Beslutet togs av omsorgsnäm­nden i december 2015. Men i mars i år var det fortfarand­e inte verkställt och ärendet avslutades då kvinnan återtog sin ansökan.

omsorgsför­valtningen har brustit i sin skyldighet att se till att enskilda får den hjälp de behöver

Skälet till att kvinnan aldrig fick någon ledsagare ska vara att omsorgsför­valtningen inte kunde hitta en lämplig person med tillräckli­gt goda hästkunska­per.

Ärendet anmäldes till IVO, Inspektion­en för vård och omsorg, som anser att ridningen betyder mycket för kvinnan och att omsorgsför­valtningen har brustit i sin skyldighet att se till att enskilda får den hjälp de behöver.

Ledsagarse­rvicen skulle ha kostat 2 083 kronor i månaden och var beviljad under nio månader. IVO vill att Trollhätta­ns stad ska betala en avgift för perioden 1 april 2016 till 28 mars i år på 18 747 kronor till staten, samt en straffavgi­ft på 4 686 kronor. Beslut om detta fattas av förvaltnin­gsrätten i Göteborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden