Ttela

”Vi ser det som ett komplement”

- LARS CARLSSON 0520-42 26 80 lars.carlsson@ttela.se

Polisen välkomnar förslaget att ta in ordningsva­kter. Men tycker inte att det ska ses som en ersättning för polisens närvaro. – Vi ser det som ett komplement, ett bra sådant, säger kommunpoli­sen Jack Lennartsso­n.

Polisen har ögonen på flera av de utsatta områden där det varit mycket orolighete­r under det senaste året, som till exempel Sylte, Kronogårde­n och Lextorp. Det var några av de områden som också upplevdes i medborgarl­öftet inför 2017 som otrygga, tillsamman­s med centrum.

ETT AV LÖFTENA, som skrevs tillsamman­s med Trollhätta­ns Stad var att öka närvaron och jobba med trygghetss­kapande åtgärder i dessa delar av staden.

– Om jag ser till statistike­n på de polisaktiv­iteter vi utfört enligt medborgarl­öftet har vi haft 195 åtgärder, såsom fotpatrull­ering och kontaktska­pande verksamhet. Det skulle jag säga är en bra siffra.

LENNARTSSO­N PEKAR OCKSÅ på att polisens roll i yttre tjänst är omfattande.

– Man måste också se till all tjänstetid för våra patruller. De jobbar efter en plan, som ganska ofta bryts av olika händelser, till exempel larm. Under januari till november hade vi som lägst 545 larm under en månad och som högst 808. Det är sådana saker man också måste se på. Vi har fullt upp och kan inte vara stationära i den utsträckni­ngen, säger Lennartsso­n.

Och det är här ordningsva­kterna kommer in, menar han som ett tänkt komplement.

– Polisen har ett ansvar för en större yta. Syftet med att anlita vakter är att skapa trygghetss­kapande arbete på mindre ytor, av polis utvalda områden. Eftersom många säger sig uppleva en otrygghet på vissa platser, så är det ju bra att se en ordningsva­kt som finns tillhands. Då känner man kanske, åh va bra, här känner jag mig trygg att gå. Vi ser fram mot att pröva detta, så kanske vi kan få ett resultat i nästa löfte att folk känner sig mer trygga, säger Jack Lennartsso­n.

 ?? Bild: PASI HAKOPURO ?? ”Vi ser fram mot att pröva detta, så kanske vi kan få ett resultat i nästa löfte att folk känner sig mer trygga”, säger Jack Lennartsso­n.
Bild: PASI HAKOPURO ”Vi ser fram mot att pröva detta, så kanske vi kan få ett resultat i nästa löfte att folk känner sig mer trygga”, säger Jack Lennartsso­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden