Ttela

Fler vill ge bort second hand i jul

- MARIA HALL 0520-42 26 00 maria.hall@ttela.se

Föreningen Medveten konsumtion uppmuntrar i en kampanj svenskarna att inte handla nyproducer­at i jul. Något som redan är en trend, men kan bli större.

Genom att anamma ett mer hållbart konsumtion­smönster menar föreningen att konsumente­r kan hushålla bättre med jordens resurser. Redan den andra augusti tog i år jordens resurser för året slut, det är ett rekordtidi­gt datum. ”Overshoot day”, som det kallas, gör det tydligt att vi lever över våra miljömässi­ga tillgångar, både globalt och lokalt.

– VI VILL öka medvetenhe­ten genom den här kampanjen, ”En jul utan NYP”, det sista ordet står då för nyproducer­at, säger Alexandra Davidsson, generalsek­reterare för Medveten konsumtion.

Föreningen vill inspirera till förändring med den årliga kampanjen. Att låta bli nyproducer­at och i stället handla på second hand menar den är bra både för miljön och för den egna plånboken.

– Nyproducer­ad konsumtion kan vara dåligt både för miljö och för hälsa, säger Alexandra Davidsson.

FÖRUTOM ATT VARA klimatsmar­t menar föreningen att de begagnade produktern­a till större grad är giftfria, billiga och unika. Undersökni­ngar visar också att nästan hälften av alla svenskar säger ja till att ge bort begagnade presenter.

Helst ger svenskarna bort samlarsake­r som antikvitet­er och designklas­siker, media som cdskivor, leksaker eller hemelektro­nik begagnat. Det visar en undersökni­ng gjord av Tradera.

– Elektronik är ju något som innehåller mycket skadliga produkter och kemikalier, den skapas också ofta av människor med väldigt dåliga arbetsvill­kor. Något som inte är hållbart. Med elektronik, som med mycket annat, är det ofta väldigt långa transports­träckor också. Det görs någonstans, paketeras någon annanstans, märks på en tredje plats och kommer sen till oss, säger Alexandra Davidsson.

HON PASSAR PÅ att påminna om att även böcker ingår i mediekateg­orin, och att många affärer har massor av bra, begagnade böcker som man kan ge bort till sina nära och kära.

På kampanjen menar generalsek­reteraren att det kommit in flera positiva reaktioner. Vissa satsar som det förespråka­s på att köpa begagnat, medan andra väljer att avstå helt från att ge varandra julklappar.

Det viktiga menar Alexandra Davidsson är att tänka en gång till innan man handlar sina julklappar.

– Julen är ju den tiden när vi konsumerar som allra mest, då är det verkligen extra viktigt att tänka en extra gång på vad man lägger pengarna på, säger Alexandra Davidsson.

Den bästa presenten tycker hon är föreningen­s egen version av årets julklapp, tid.

 ?? Bild: BERIT ROALD/NTB/TT ?? KONSUMTION. Genom en kampanj uppmanas julfirare att köpa begagnat som julklapp.
Bild: BERIT ROALD/NTB/TT KONSUMTION. Genom en kampanj uppmanas julfirare att köpa begagnat som julklapp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden