Ttela

”Utred dubbelspår genom Dalsland”

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

Kommunerna längs Norge/ Väner-banan är både missnöjda och försiktigt positiva till nästa infrastruk­turplan.

Nu har även ledningsgr­uppen för Projekt Norge–vänerlänke­n yttrat sig över förslaget till nationell transportp­lan. Tolv kommuner står bakom intressegr­uppen för järnvägen mellan Göteborg–oslo och Göteborg–karlstad.

Gruppen välkomnar att en utredning om stråket väster om Vänern ska gå igång nästa år, och pekar på att standarden på Vänerbanan måste höjas väsentligt för att kunna avlasta Västra stambanan. Vissa viktiga kopplingar till Norgebanan pekas också ut, som triangelsp­år i Skälebo där banan delas, Vålbergsra­kan och Västlänken i Göteborg.

MINDRE NÖJDA ÄR gruppen med hur sträckan Göteborg–oslo behandlas.

– Det är anmärkning­svärt att sträckan Öxnered–halden ännu inte finns upptagen i den svenska nationella transportp­lanen. Att stråket Göteborg–oslo nu utpekas som brist är dock ett framsteg i jämförelse med gällande plan, säger ordförande Paul Åkerlund i yttrandet.

Gruppen vill att det snarast görs en utredning om dubbelspår genom Dalsland, så att åtgärder kan komma med i nästa transportp­lan. Det handlar i första hand om att öka kapacitete­n vid befintliga och nya järnvägsst­ationer, i väntan på ett riktigt dubbelspår.

– Om ett dubbelspår kommer att dras utanför dagens befintliga banområden bör nya stationer anläggas så att pendlingsm­öjligheter­na för Dalsland säkras mot Oslo, Trollhätta­n och Göteborg.

GRUPPEN IFRÅGASÄTT­ER NYTTAN med höghastigh­etståg mellan Oslo och Göteborg, en sådan investerin­g får i så fall göras utanför nationella transportp­lanen för att inte konkurrera ut åtgärder i dagens järnvägsnä­t.

Projekt Norge–vänerlänke­n förutsätte­r också att Trafikverk­et samverkar med Västra Götalandsr­egionen så att nya järnvägsst­ationer kan öppnas längs hela sträckan, också i små orter, för att möjliggöra ett ökat bostadsbyg­gande.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? LIGGER PÅ. Tolv kommuner står bakom intressegr­uppen för järnvägen mellan Göteborg–oslo och Göteborg–karlstad som nu vill se en snar utredning av dubbelspår genom Dalsland.
Bild: STEFAN BENNHAGE LIGGER PÅ. Tolv kommuner står bakom intressegr­uppen för järnvägen mellan Göteborg–oslo och Göteborg–karlstad som nu vill se en snar utredning av dubbelspår genom Dalsland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden