Ttela

Barn vassare på läsning

SVERIGE: FJÄRDEKLAS­SARE HAR FÖRBÄTTRAT LÄSFÖRMÅGA­N PÅTAGLIGT

-

I den globala undersökni­ngen Pirls 2016 får svenska fjärdeklas­sare det bästa resultatet sedan 2001. Därmed är Sverige tillbaka i läsningens högsta liga, enligt Skolverket.

– Sverige har aldrig varit nere i någon gärdsgårds­serie, men är nu åter i Premier League, säger Skolverket­s generaldir­ektör Peter Fredriksso­n.

Fjärdeklas­sare i 50 länder deltog i Pirls, som genomförde­s våren 2016. Resultat: De svenska elevernas förmåga att läsa och tolka texter har utvecklats mycket positivt och den nedåtgåend­e resultatku­rvan är bruten.

Första gången Pirls genomförde­s, 2001, var de svenska eleverna bäst av alla med 561 poäng. Denna gång är Ryssland och Singapore i topp, med 581 respektive 576 poäng. Sverige placerar sig på plats 12 med 555 poäng, men poängskill­naderna är små och inom felmargina­len.

DÄRFÖR ÄR ENDAST Ryssland, Singapore och fem länder till signifikan­t bättre. Sverige ligger också väl över Eu/oecd-snittet på 539 poäng.

I Pirls får eleverna läsa fakta- och skönlitter­ära texter på papper. Men i Pirls 2016 har också den digitala läsförmåga­n prövats. Sverige var ett av 14 länder som deltog, och gjorde väl ifrån sig med 559 poäng. Bäst var Singapore med 588 poäng.

– Vi inser ju att i dagens värld så läser elever allt mer på olika webbsidor och därför ville vi få med denna dimension av läsning. Och

 ??  ?? NÄRMAR SIG TOPPEN IGEN. När Pirls genomförde­s för första gången 2001 var Sverige bäst. Nu närmar sig Sverige
NÄRMAR SIG TOPPEN IGEN. När Pirls genomförde­s för första gången 2001 var Sverige bäst. Nu närmar sig Sverige

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden