Ttela

Abbas vill hindra flytt av ambassad

USA: TRUMP TÄNKER FLYTTA AMBASSAD TILL JERUSALEM

- WIKTOR NUMMELIN/TT

Enligt palestinsk­e presidente­n Mahmud Abbas har Trump sagt i telefon att USA:S ambassad ska flyttas till Jerusalem – och Abbas ber andra världsleda­re om hjälp med att få Trump att ändra beslutet. Jordanien kallar till ett snabbt krismöte i Arabförbun­det och i organisati­onen Islamiska konferense­n (OIC).

– Jerusalem är en palestinsk, jordansk, islamisk och kristen fråga och alla försök att besluta över dess öde är av noll och intet värde, säger Jordaniens utrikesmin­ister Ayman al-safadi till Reuters.

Jordanien kallar som ordförande­land i Arabförbun­det till krismöte till helgen, där även OIC med 57 medlemssta­ter ska ingå. Mötet ska komma fram till hur länderna ska hantera de ”farliga” konsekvens­erna av Trumps beslut.

Trump gav beskedet till Jordaniens kung Abdullah, liksom till Mahmud Abbas, i telefonsam­tal.

– Efter sitt samtal med president Trump talade president Abbas med presidente­rna i Ryssland och Frankrike, med påven och med kung Abdullah av Jordanien, säger Nabil Abu Rdainah, Abbas talesperso­n.

– Han manade dem att intervener­a för att förhindra det från att inträffa, fortsätter Nabil Abu Rdainah.

I samtalet med Trump varnade Abbas ”för de farliga konsekvens­erna av ett sådant beslut för fredsproce­ssen, säkerhet och stabilitet i regionen och världen”.

DET JORDANSKA KUNGAHUSET säger i ett uttalande att kungen varnat Trump för att beslutet är farligt.

Regeringen i Washington varnar i sin tur statligt anställda för att vara i Jerusalems gamla stad och på Västbanken, rapportera­r AFP.

En ambassadfl­ytt och ett utpe- kande av staden som Israels huvudstad kan få stora konsekvens­er, sade utrikesmin­ister Margot Wallström (S) på väg in till ett extrainsat­t Eumöte med USA:S utrikesmin­ister Rex Tillerson i Bryssel.

– Det är ju katastrofa­lt. Det kommer att leda till jättestora effekter och oro förstås. Men nu spekuleras det kring andra lösningar, så låt oss se först vad det är man säger.

ISRAEL SER JERUSALEM som sin huvudstad, men största delen av det internatio­nella samfundet, däribland USA, använder i stället Tel Aviv för ambassader och liknande.

Och oron har vuxit i världen över vad Trump ska säga om Jerusalems status i Israel.

Enligt Kreml sade Rysslands president Vladimir Putin till Abbas att han är redo att stötta nya fredssamta­l mellan israeler och palestinie­r och där även inkludera frågan Jerusalems status.

Även Saudiarabi­ens kung Salman pratade med Trump och sade att beslutet kommer att väcka ilska bland muslimer.

EU:S utrikesche­f Federica Mogherini manat till amerikansk försiktigh­et.

– Ett sätt måste hittas att genom förhandlin­gar lösa Jerusalems status som framtida huvudstad för båda stater. Vi kommer att diskutera det här ytterligar­e med (Israels) premiärmin­ister Netanyahu här i Bryssel nästa måndag och med (palestinie­rnas) president Abbas i början av nästa år, sade utrikesche­fen.

”Det är ju katastrofa­lt. Det kommer att leda till jättestora effekter och oro förstås.”

MARGOT WALLSTRÖM

RIKTIGT VAD USA är på väg att göra har varit oklart. Från Vita huset har bara sagts att president Trump inom kort väntas besluta om USA:S ambassad ska flyttas till Jerusalem eller inte.

En vändning i den hållning USA haft sedan flera decennier kan komma att leda till ökad instabilit­et i regionen varnar också Tyskland, Frankrike, Irak, Arabförbun­det och Turkiet.

– Herr Trump! Jerusalem är en röd linje för muslimerna! varnar exempelvis Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i ett tv-sänt tal till partikamra­ter, enligt AFP.

 ?? Bild: AP/TT/ARKIV ?? BÅDA VILL HA DEN. Palestiner­nas president Mahmud Abbas och Israels premiärmin­ister Benjamin Netanyahu vill båda se Jerusalem som sin egen huvudstad.
Bild: AP/TT/ARKIV BÅDA VILL HA DEN. Palestiner­nas president Mahmud Abbas och Israels premiärmin­ister Benjamin Netanyahu vill båda se Jerusalem som sin egen huvudstad.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden