Ttela

Iran och Nordkorea när EU mötte Tillerson

- WIKTOR NUMMELIN/TT

EU och USA är både eniga och oeniga om sakfrågor – men betonar ändå vikten av en fortsatt nära relation. Nordkorea, Iran och Mellanöste­rn stod i centrum när USA:S utrikesmin­ister träffade sina europeiska kolleger i Bryssel.

– Vi påpekade alla hur viktig den här transatlan­tiska länken är, hur vi värderar den. Den gör våra länder säkrare, det är sådant som skapar jobb och den driver ekonomisk tillväxt också i våra länder. Så vi behöver det här samarbetet, säger utrikesmin­ister Margot Wallström (S) efter tisdagens Eu-träff med Rex Tillerson.

– Sedan är ju vi också överens om att vi är oense om en rad frågor, naturligtv­is.

USA:S utrikesmin­ister sägs visserlige­n vara på väg ut – möjligen snart ersatt av Cia-chefen Mike Pompeo. Men det märktes inte i Bryssel.

– Så länge han är utrikesmin­ister så är det ju honom som vi ska ha kontakter med. Och hittills har vi uppskattat de kontaktern­a. Vi har kunnat prata om sakfrågor och han har varit insatt och engagerad, säger Wallström, som själv laddar för en egen tête-à-tête med Tillerson när de båda möts igen i Wien på torsdag.

Då som nu står exempelvis läget i Nordkorea på agendan.

– Det är klart att det är viktigt, både för att vi har haft ett skyddsmakt­suppdrag för USA i Nordkorea men också för att vi redan har en bra dialog om de frågorna, säger Wallström.

Även tisdagens diskussion­er handlade mycket om just Nordkorea, men även Iran.

Enligt Tillerson gör båda parter sitt till för att Iran ska uppfylla det avtal om landets kärnkrafts­program som slöts häromåret, men som USA:S nya ledning flera gånger uttalat sig kritiskt till. Utrikesmin­istern betonar ändå att Washington inte är förtjusta i beteendet i Teheran.

– Vi måste konstatera att Iran genomför en rad andra destabilis­erande åtgärder i regionen. De här frågorna kan inte ignoreras, säger Tillerson i Bryssel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden