Ttela

Itagen ex-president

- JOAKIM GOKSÖR/TT

inte som en realistisk kandidat inför presidentv­alet 2019, enligt Martin Kragh, chef för Rysslands- och Eurasienpr­ogrammet vid Utrikespol­itiska institutet (UI) i Stockholm.

– Han är känd för att vara ganska egensinnig och driver en ganska hårdför politisk linje, säger Kragh.

– Men han är en påminnelse för det ukrainska folket om att Porosjenko lovat reformer, men att det under tre års tid hela tiden har varit ett steg framåt och två steg bakåt, tillägger han.

SAAKASJVIL­IS KRITIK MOT regeringen i Kiev handlar främst om uteblivna demokratis­ka reformer efter Majdanrevo­lten. Anklagelse­rna mot Saakasjvil­i, som går ut på att * Det krigshärja­de landet Ukraina fick ett stödprogra­m med löften om nödlån och garantier värda 40 miljarder dollar 2015. Men utbetalnin­garna av stödpengar­na har villkorats av reformer, varav flera aldrig har genomförts. Följaktlig­en har stora delar av stödprogra­mmets nödlån stoppats. * Bakom stödprogra­mmet står EU, IMF och Världsbank­en tillsamman­s med länder som USA, Tyskland och Sverige. * Eu-kommission­en, som hittills betalat ut nödlån för motsvarand­e 28 miljarder kronor, har dock samtidigt öppnat dörren för ett nytt stödprogra­m till Ukraina, med villkorade nödlån.

han leder en olaglig politisk rörelse, kommer kort efter att Eu-kommission­en stoppat planerade utbetalnin­gar av nödlån till Ukraina med hänvisning till uteblivna reformer.

– Det finns fortfarand­e stora problem med korruption. Det gäller också rättssyste­met, som anses påverkat av politiska hänsyn, säger Kragh.

 ?? Bild: EVGENIY MALOLETKA/AP/TT ?? polisbil i centrala Kiev av en uppretad folkmassa kort efter att han gripits av polis.
Bild: EVGENIY MALOLETKA/AP/TT polisbil i centrala Kiev av en uppretad folkmassa kort efter att han gripits av polis.
 ??  ?? KRITISK. Micheil Saakasjvil­i har kritiserat avsaknaden av demokratis­ka reformer i Ukraina efter Majdanrevo­lutionen.
KRITISK. Micheil Saakasjvil­i har kritiserat avsaknaden av demokratis­ka reformer i Ukraina efter Majdanrevo­lutionen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden