Ttela

Jobbade med Svalorna i Nicaragua

Sandra Broborn har i samband med sina studier i Uppsala gjort en praktikper­iod i staden Telica i Nicaragua där hon deltagit i den svenska organisati­onen Svalorna Latinameri­kas arbete där.

- SUSANNE ENGDAHL-JENSEN susanne.engdahl-jensen@ttela.se

Sandra Broborn är uppvuxen i Väne-åsaka utanför Trollhätta­n, efter examen från Fridagymna­siet läste hon engelska ett år innan reslusten tog över och hon åkte till andra sidan jordklotet – Australien där hon bland annat bilade utmed västkusten.

– Jag kände då att jag behövde bort och kanske var det där allt började om varför saker och ting är som det är, jag skrev i min personliga reseblogg och kanske var det en vän i Trollhätta­n som tyckte att jag skulle läsa socialantr­opologi och det satte sig i mig.

Sandra var nyfiken på världen – hon som gjorde sin första utlandsres­a vid 18 års ålder – dessförinn­an var det husvagnsse­mestrar med familjen. Hon läste teknisk på gymnasiet för att hon kände av mentalitet­en i Trollhätta­n av ”att bli nåt” men bestämde sig för att prova något helt nytt.

HON HADE INTE läst spanska på sju år och valde att åka till södra Spanien under sommaren för att läsa spanska och hon lärde snabbt då hon hade baskunskap­erna. Sandra är intressera­d av att förstå människan med likheter och olikheter, vad det betyder att vara kvinna och att vara man.

– Nu är jag precis klar med min utbildning i kulturantr­opologi och etnologi i Uppsala och ska vikariera som lärare i spanska och engelska på Magnus Åbergsgymn­asiet. Har jobbat inom hemvården i Uppsala, som ju ”bara” är ett vårdyrke men jag har förstått människors olika behov och det bär jag med mig.

ÄVEN UNDER SIN utbildning­stid Uppsala i har Sandra varit ute i världen – dels gjorde hon en utbytester­min till Mexiko där hon läste vid spanska universite­tet.

– Förstod väl cirka 30 procent från början och efter en månad 90 procent av utbildning­en.

Sandra hade läst om Svalorna i Latinameri­ka och

deras arbete i Nicaragua, Bolivia och Peru och lockades av en praktik hos dem. Men när hon berättade om detta för sina vänner var reaktionen:

”Ska du dö i ett knarkkrig?”.

OCH DÅ VAR saken klar, blev lite provocerad – dit ville hon och kom med i Nicaragua där man jobbar mot barnsexhan­del.

– Svalorna är en svensk stödorgani­sation som jobbar med ett långsiktig­t program och drivs av inhemsk befolkning. Jag är försiktig med att jämföra med våra förhålland­en när det gäller förhålland­et män och kvinnor men insåg att samma saker händer här. Men där betonar man maktförhål­landet mellan män och kvinnor.

Sandra kom till den lilla staden Telica med 8000 invånare, som ligger vid en vulkan, när det var som varmast men nästa 40 graders fuktig värme. Varje morgon samlades de lokala hjälparbet­arna och svenska volontärer på det lilla kontoret.

– Det var jag som organisera­de morgonmöte varje måndag, känns bra att ha. Arbetet innebar att tillsamman­s med mina kollegor planera och genomföra workshops som handlade om att utmana traditione­lla könsnormer i Nicaragua. Det är ett land som styrs av en patriarkal ordning där barnsexhan­del är ett stort problem i landet.

SANDRA VAR MED om att planera olika event som den internatio­nella kvinnodage­n med en minifestiv­al för att främja och minnas de kvinnor som kämpat och hade exempelvis sexualunde­rvisning med ungdomar.

– De fick skriva lappar som de lade i en box anonymt – att diskutera runt. Det är högt antal tonårsgrav­iditeter och de är generade över att prata om detta men vi har det så intimt som möjligt och pratar på ”ungdomars språk”.

Barnarbete är ett svårt problem, det är fattigt och många livnär sig på att barnen jobbar.

– Föräldrar berövar sin barn på mänskliga rättighete­r. Vi informerad­e om detta till både barn och föräldrar. Man jobbar med att skapa säkra familjer för annars känner man sig inte trygg. Det är inte legalt att slå barn.

Svalorna tar emot två praktikant­er varje termin och tanken är hela tiden att förstärka länken mellan Nicaragua och Sverige för att skapa ett större engagemang i Sverige. Sandra har hela tiden skrivit en blogg där det gått att följa hennes arbete. För den som känner sig sugen på att söka praktiktjä­nst till Svalorna Latinameri­ka krävs att man behärskar spanska språket.

ÅTER HEMMA I Sverige har Sandra varit ute på föreläsnin­gar som nu senast var hon och besökte Tjejjouren Eva i Trollhätta­n för att prata om på vilket sätt samarbetso­rganisatio­nerna arbetar förebyggan­de om barnsexhan­del.

– Jag har också visat min kortdokume­ntär som jag gjort tillsamman­s med Dionisio Caballero Rios – ”Att växa upp i ett machosamhä­lle”.

Att vara hemma igen har varit något av en identitets­kris för henne med omvända kulturkroc­kar. Annars hemma går hon gärna på yoga och gymmet och hon sjunger i Uppsala feministkö­r som bland annat framträtt på pridefesti­valen.

– Jag kommer hem till Trollhätta­n i jul. Kommer kanske att plugga vidare utomlands för jag känner fortfarand­e reslust.

”Jag har också visat min kortdokume­ntär som jag gjort tillsamman­s med Dionisio Caballero Rios – ’Att växa upp i ett machosamhä­lle’ ”

 ??  ?? FRÅGOR. Från en workshop kring mansideal, ”Borde män gråta?” Sandra håller upp lappar med frågeställ­ningar.
FRÅGOR. Från en workshop kring mansideal, ”Borde män gråta?” Sandra håller upp lappar med frågeställ­ningar.
 ?? Bild: PRIVAT ??
Bild: PRIVAT
 ?? Bild: PRIVAT ?? BODDE. Familjen Sandra bodde hos i Nicaragua med från vänster Escarlet, Eliat och Pedro Pablo.
Bild: PRIVAT BODDE. Familjen Sandra bodde hos i Nicaragua med från vänster Escarlet, Eliat och Pedro Pablo.
 ?? Bild: SUSANNE ENGDAHL-JENSEN ?? HEMMA IGEN. Sandra Broborn från Trollhätta­n har senast föreläst om sin tid på Svalorna för Tjejjouren Eva i Trollhätta­n.
Bild: SUSANNE ENGDAHL-JENSEN HEMMA IGEN. Sandra Broborn från Trollhätta­n har senast föreläst om sin tid på Svalorna för Tjejjouren Eva i Trollhätta­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden