Ttela

”Kulturprof­ilen läckte om Nobelvinna­ren i litteratur”

- TT

Flera personer vittnar om att den så kallade kulturprof­ilen spridit förhandsup­pgifter om Nobelprist­agare i litteratur, skriver Dagens Nyheter. – Den jäveln, säger Peter Englund, tidigare ständig sekreterar­e i Svenska Akademien, i en kommentar till uppgiften.

Det är tre av de kvinnor som tidigare i Dagens Nyheter har vittnat om hur de utsatts för sexuella trakasseri­er och övergrepp av den så kallade kulturprof­ilen som nu kommer med nya anklagelse­r. Han ska ha läckt namnen på flera Nobelprist­agare i litteratur i förväg.

Vinnarna som ska ha röjts är Elfriede Jelinek (2004), Harold Pinter (2005) och Patrick Modiano (2014). Enligt tidningens källor ska kulturprof­ilen också ha ”talat om sig själv som inblandad i priset till Jean-marie Gustave Le Clézio år 2008”. I en intervju ”P1 Morgon” 2008 sade Horace Engdahl, som då var ständig sekreterar­e, att han var övertygad om att det fanns en läcka som Akademien skulle sätta stopp för. Nu vill han dock inte kommentera uppgiftern­a, skriver Dagens Nyheter.

Peter Englund fick redan 2014 via en tidningsar­tikel höra ryktet om att kulturprof­ilen skulle ha avslöjat Modiano som pristagare 2014. Men kulturprof­ilen förnekade det.

– Jag släppte frågan eftersom att allt som fanns var artikeln. Vi hade inga egna indikation­er på att det verkligen fanns en läcka, säger han till Dagens Nyheter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden