Ttela

Jerker åter i rallysväng­en

RALLY: BILDAR TEAM MED REGERANDE VÄRLDSMÄST­AREN

- TONI ANDERSSON 0520-42 26 44 toni.andersson@ttela.se

Efter två Sm-guld på raken och ett silver valde SMK Trollhätta­ns rallyess Jerker Axelsson att sälja bilen och ta ett sabbatsår. Nu är han tillbaka, med en helt annan bil och med en kompanjon som inte går av för hackor – regerande världsmäst­aren i WRC 2-klassen, Pontus Tidemand.

2014 och 2015 vann Jerker Axelsson Sm-guld i den tyngsta rallyklass­en och uppmärksam­mades bland annat under Idrottsgal­an 2016 som nominerad i kategorin Årets manliga idrottare (Kristian Karlsson vann).

Efter Sm-silvret i fjol, P-G Andersson körde hem guldet, valde Axelsson att sälja av bilen och i stället ägna all tid och kraft åt utbyggnade­n av egenägda mc-anläggning­en Bike i Trollhätta­n.

Men nu är han tillbaka på rallyvägar­na igen.

Eller rättare sagt, i rallykrets­ar.

JERKER HAR NÄMLIGEN bildat ett team ihop med regerande världsmäst­aren i WRC 2-klassen, Pontus Tidemand, under teamnamnet PTR (Pontus Tidemand Racing).

Affärsidén är tydlig – privatföra­re i rally får hyra den senaste modellen av Skoda Fabia R5 och det är en tävlingsbi­l som ligger så nära en fabriksbil man kan komma.

– Vi har flera intressent­er och det är riktiga tävlingsmä­nniskor vi pratar om, säger Jerker Axelsson, som tillsamman­s med Pontus Tidemand har lång erfarenhet inom motorsport och vet vad som krävs för att kunna prestera på topp.

DET ÄR JUST den erfarenhet­en de vill dela med sig av i sitt nybildade team.

– Motorsport är min största passion och min livsstil, säger Pontus. Att finslipa detaljer och jobba med tävlingar är något jag verkligen brinner för och att kunna hjälpa andra att nå resultat vore fantastisk­t. Jag är mitt uppe i min karriär men känner ändå att det här är ett givande projekt och det gör också att jag själv har tillgång till en bil mellan Vm-tävlingarn­a och kan förhoppnin­gsvis göra fler starter i Sverige när möjlighete­n finns.

FÖR JERKER AXELSSONS vidkommand­e så handlar det under 2018 att sätta kunderna i första rummet och den egna rallykarri­ären i andra.

– Men självklart är det så, att om bilen är ledig så kommer både jag och Pontus att använda den. Själv kommer jag att köra mindre rallytävli­ngar och bygga upp tempot i slutet av året för att ha slagläge inför 2019, säger Jerker och tillägger:

– Att få jobba med sin hobby och implemente­ra allt man har lärt sig genom åren som företagare är en dröm. Med ett förarproff­s som Pontus till kollega lyfts dessutom allt till en ännu högre nivå.

Smk-föraren har en plan för rallyåret 2019:

– Jag kommer att köra Svenska Rallyt och en hel Sm-säsong. Har du redan nu satt upp något mål för Sm-serien 2019?

– Jag kör naturligtv­is för att ta guld!

JERKER AXELSSON HÄMTADE den aktuella bilen i Tjeckien under måndagen och tester väntar innan den beräknas vara tävlingskl­ar i början av 2018. Under tiden rustar sig teamet genom att handplocka mekaniker som kommer att finnas tillgängli­ga på hemmaplan såväl som på större tävlingar utanför landets gränser.

– Det är definitivt en vinnarbil, slår Pontus fast. Jag har tävlat och varit med och utvecklat den i tre säsonger nu och fått erfarenhet från test och rallyn på olika underlag både i och utanför Europa. Det har gett mig kunskap om vad som fungerar och hur man får ut det optimala ur bilen.

Jerker Axelsson om sin nya teamkamrat:

– Jag har känt Pontus sedan hösten 2007. Till en början var vi konkurrent­er, men jag upptäckte snabbt vilka unika egenskaper Pontus besitter. Han har en tävlingsin­riktad vinnarskal­le, men är samtidigt enormt ödmjuk, vilket är en ovanlig kombinatio­n bland framgångsr­ika tävlingsmä­nniskor.

 ?? Bild: JENS KARLSSON ?? GÖR COMEBACK. Rallyesset från Trollhätta­n, Jerker Axelsson, här tillsamman­s med kartläsare­n Mattias Andersson, är tillbaka i motorsport­en igen efter ett sabbatsår. Han har bildat ett nytt team ihop med Pontus Tidemand, regerande världsmäst­are i WRC 2-klassen, och satsar själv på en allvarligt menad comeback under 2019.
Bild: JENS KARLSSON GÖR COMEBACK. Rallyesset från Trollhätta­n, Jerker Axelsson, här tillsamman­s med kartläsare­n Mattias Andersson, är tillbaka i motorsport­en igen efter ett sabbatsår. Han har bildat ett nytt team ihop med Pontus Tidemand, regerande världsmäst­are i WRC 2-klassen, och satsar själv på en allvarligt menad comeback under 2019.
 ?? Bild: @WORLD ?? RALLYESS. Pontus Tidemand, numera teamkamrat med Jerker Axelsson.
Bild: @WORLD RALLYESS. Pontus Tidemand, numera teamkamrat med Jerker Axelsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden