Ttela

Sjöström nu bland de största

- GÖRAN SUNDBERG/TT

Björn Borg, Ingemar Stenmark och Anja Pärson var de enda som hade fått Bragdgulde­t två gånger. Nu gör Sarah Sjöström de stjärnorna sällskap. – Jag ryser när jag hör de namnen. Det känns jättehäfti­gt, säger supersimma­ren.

Bara 24 år gammal – men med snart tio år i världstopp­en – tog Sjöström klivet in bland de riktigt stora i svensk idrottshis­toria.

Sjöström är glad och stolt när TT timmen efter offentligg­örandet träffar henne på agentfirma­ns kontor i centrala Stockholm.

På bordet står en halv tårta och en nästan urdrucken champagnef­laska – som hon sabrerat själv.

Sjöström, som laddar för kortbane-em nästa vecka, har dock avstått från drycken.

I STÄLLER INSUPER hon känslan att hamna i samma exklusiva sällskap som de tre idrottsleg­endarerna.

– Det är en fin skara av namn man har hamnat i, det känns riktigt häftigt. Det är man stolt över så klart.

Simstjärna­n fick ta emot sitt första Bragdguld 2015. Två år senare får hon ta emot svensk idrotts mest prestigefy­llda pris ännu en gång.

”För historisk guldjakt och unik rekordslak­t i en serie särklassig­a bragder”, står det i Bragdnämnd­ens motivering.

Sjöström VM slutade med tre guld, ett silver och två världsreko­rd. Ett facit som ingen svensk simmare har varit i närheten av tidigare.

MED FYRA MÅNADERS distans säger hon:

– Det känns som en dröm, över förväntan att det kunde gå så bra. Just att det kunde bli två världsreko­rd på 50 och 100 meter fritt. Så nu har jag de rekorden plus 50 och 100 fjäril i långbana. Det är riktigt häftigt att vara den snabbaste sprintern genom alla tider.

Efter sin guldtrippe­l i Budapest har utmärkelse­rna haglat över Sjöström. Hon utsågs i förra veckan två gånger om till världens bästa kvinnliga simmare 2017 – först av den amerikansk­a simtidning­en Swimming World Magazine och sedan av det Internatio­nella simförbund­et Fina.

I förra månaden utnämndes hon också till Europas bästa kvinnliga idrottare av de nationella olympiska förbundens sammanslut­ning Anoc.

 ?? Bild: PETTER ARVIDSON ?? Sara Sjöström med sina fyra Vmmedaljer. På tisdagen fick hon Bragdgulde­t för andra gången.
Bild: PETTER ARVIDSON Sara Sjöström med sina fyra Vmmedaljer. På tisdagen fick hon Bragdgulde­t för andra gången.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden