Ttela

Sverige undvek ett hotande Vm-fiasko

- LINUS SCHRÖDER TT

Sverige grävde sig ett djupt hål i matchen mot Tjeckien men kravlade sig upp över kanten. Ett hotande Vm-fiasko förbyttes till ett utmärkt utgångsläg­e för en plats i åttondelsf­inal när femmålsund­erläget vändes till seger 36–32 (16–18).

SVERIGE TJECKIEN

När man trodde att Sverige hade lärt sig av försvarsde­baclet i Vmpremiäre­n i handboll mot Polen kom ett till.

I första halvlek mot Tjeckien var förvirring­en på egen planhalva om möjligt ännu värre. Den här gången inledde målvakten Johanna Bundsen, som fick chansen på nytt efter den mer är godkända insatsen mot Ungern, helt okej, men målen trillade in i en strid ström ändå.

TJECKISKOR­NA TOG SIG oerhört enkelt igenom det svenska sållet till 6–0-försvar och var efter 15 minuter i ledning med 12–7 – och gjorde alltså mål i en takt som pekade mot en slutsumma närmare 50 fullträffa­r.

Mitt i den svenska givmildhet­en hoppade Filippa Idéhn in mellan stolparna i stället för Bundsen. Även om hon räddade första skottet, ett friläge, blev det inte bättre – tvärtom.

Om det inte hade varit för Ulrika Toft Hansens jävlar anamma, vilket hon länge tycktes ensam om i Blågult att kunna uppamma, kunde matchen ha varit förlorad där och då.

Även Tjeckien hade det jobbigt bakåt, Toft Hansen gjorde fyra mål på knappt tio minuter och Sverige lyckades krympa avståndet till två minusmål i paus, 16–18.

Förbundska­ptenen Henrik Signell måste ha haft en hel del att prata om i halvtid. Blågult var tvunget att vända matchen för att inte tvingas lita till andra resultat för att ta sig till åttondelsf­inal.

MED AVGRUNDEN OBEHAGLIGT nära började det hända saker med det svenska spelet.

Faktiskt inte särskilt mycket i försvarsle­den – men i andra änden av planen var det bestämt och rakt på mål som gällde.

Isabelle Gulldén började ta för sig och Johanna Westberg, som öser in mål i Champions League, hittade plötsligt rätt från nio meter. Storskytte­n från Nykøbing Falster i Danmark gjorde tre mål under de första tio minuterna och Sverige hade vänt till 25–23.

BLÅGULT RYCKTE SEDAN ifrån till som mest en femmålsled­ning, 32– 27, och kunde hålla undan.

När Bundsen räddade sin andra straff för kvällen vid ställninge­n 34–30 var det klart.

?? Bild: CARL SANDIN ?? DRIVANDE. Ulrika Toft Hansen fick fart på Sverige mot Tjeckien.
Bild: CARL SANDIN DRIVANDE. Ulrika Toft Hansen fick fart på Sverige mot Tjeckien.