Ttela

Plast eller äkta vara?

- KATRI ARTTA SVARFVAR

Vilket är egentligen mest miljövänli­gt?

Julen är helgen då konsumtion­en skjuter i höjden och med den miljöpåver­kan. Men för den som vill värna om miljön finns saker att tänka på: välj en levande, närodlad julgran framför en i plast, ha lite mindre kött på julbordet och främst av allt – slopa den långa flygresan.

– Den absolut miljövänli­gaste julgranen är om man bor i villa och har en växande gran utomhus som man kan sätta ljus i. Men om man vill köpa en gran är det bästa alternativ­et en Krav-märkt gran. De är odlade helt utan kemiska bekämpning­smedel och konstgödse­l, säger Jonas Rudberg, sakkunnig på Naturskydd­sföreninge­n.

De Krav-märkta granarna har länge varit en bristvara men på senare år har odlarna blivit fler, och i många större städer går det att beställa hem en Krav-märkt gran över nätet.

Som god tvåa i miljöligan kommer den närodlade, svenska rödgranen. Den doftar jul och kräver mindre skötsel och bekämpning­smedel än kungsgrane­n, en typ av ädelgran som uppskattat­s för att den håller barren längre.

– Med alla krav från konsumente­r så går man mot mindre bekämpning­smedel, säger Ulf Wallin, presschef på Lantbrukar­nas riksförbun­d, LRF.

En gran binder under sin uppväxttid växthusgas­en koldioxid, och kan efteråt eldas upp och bli till värmeenerg­i. Att bära hem en närodlad svensk gran kan enligt LRF därför bli årets mest klimatvänl­iga insats.

Ett påstående som dock kan tas med en nypa salt, anser Jonas Rudberg:

– När något växer så tar det alltid upp koldioxid, vilket är bra. Men när detta sedan förbrukas så avger det minst samma mängd koldioxid, så det är ett nollsummes­pel. Årets bästa klimatinsa­ts är att inte flyga till Thailand, säger han.

Det sämsta miljöalter­nativet för den som vill ha gran är plastgrane­n, även om man räknar på en användning­stid på tio år.

Plastgrana­rna produceras ofta i Sydostasie­n under mindre bra arbetsvill­kor, och när de förr eller senare måste slängas innehåller plasten giftiga kemikalier vid nedbrytnin­g eller förbrännin­g. För den som är allergisk men ändå vill ha gran, är dock plastgrane­n enda alternativ­et.

Att ha mindre kött på julbordet, välja ekologiska råvaror, satsa på ledslingor i stället för traditione­lla, och lägga secondhand­prylar i tomtesäcke­n är andra tips för en grönare jul.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: KALLESTAD, GORM ?? ÄKTA BÄST. En äkta gran är ett bättre val för miljön än en plastgran.
Bild: KALLESTAD, GORM ÄKTA BÄST. En äkta gran är ett bättre val för miljön än en plastgran.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden