Ttela

Allt fler bostäder ute till försäljnin­g

NYHETER: Det finns i dag fler villor och bostadsrät­ter ute till försäljnin­g jämfört med för ett år sedan. Det har påverkat prisbilden, visar TTELA:S kartläggni­ng.

- JOACHIM FLODIN 0520-42 26 04 joachim.flodin@ttela.se

– Det är bättra att titta på den statistik som finns än att gissa, säger Matilda Adelborg, pressansva­rig på Booli.

Enligt Booli finns för närvarande 85 lägenheter, villor, parhus, radhus och kedjehus till salu i Trollhätta­n och snittutrop­spriset är 1 605 028 kronor. Det tar också 29 dagar i genomsnitt att sälja en bostad och sju säljare har valt att sänka sitt utropspris.

I Vänersborg finns för närvarande

Betydligt fler villor och bostadsrät­ter ligger ute till försäljnin­g än för ett år sedan. Det har ökat tiden för att sälja och inneburit att fler får mindre betalt än utgångspri­set.

51 bostäder till salu och snittutrop­spriset är 1 403 276 kronor. Det tar 42 dagar i genomsnitt att sälja en bostad och tre säljare har valt att sänka sitt utropspris.

NYLIGEN GICK FLERA mäklare på olika byråer ut på riksplanet och deklarerad­e att priserna på bostadsrät­ter rasat med 15 procent. Booli har tittat på medelslutp­riserna i storstäder­na och landet under november i år och jämfört med samma period de senaste tre åren.

Under hösten har det varit ett ovanligt högt utbud av bostäder till salu. Jämfört med förra året har utbudet av lägenheter i snitt i landet varit 57 procent högre i år. Tittar man endast på nya annonser, som publicerat­s i november, är motsvarand­e siffra 45 procent högre än förra året. När utbudet är påtagligt större än efterfråga­n sjunker priserna och det tar framför allt längre tid att sälja.

– Men marknaden har inte gått ner 15 procent som flera mäklarbyrå­er sagt, däremot ser vi att priserna är sju procent lägre i Stockholms kommun i år jämfört med november 2016. Många säljare har valt att avvakta med försäljnin­g, de har inte sålt på de bud som kommit in. Marknaden går inte ner i realitet förrän köpare och säljare är överens om priset och affären går igenom, säger Matilda Adelborg.

HÖSTEN HAR PRÄGLATS av en stor andel prissänkta annonser, något som pekar på att säljare och köpare har olika prisförvän­tningar.

– Mäklarna har en bra fingertopp­skänsla men det är viktigt att skilja på vad som faktiskt hänt och vad som är en möjlig utgång. Som det ser ut just nu har säljarna inte accepterat några anmärkning­svärt lägre prisnivåer, säger Matilda Adelborg.

MARKUS CEDERLING PÅ Fastighets­byrån har arbetat som mäklare i Trollhätta­n i tio år.

– Det man kan säga är att det är ett större utbud nu under sommaren och hösten. Vi har inte sett någon nedgång men enskilda bostadsrät­ter har tagit längre tid.

Enligt Markus Cederling finns det fortfarand­e en stor efterfråga­n på villor.

– På bostadsrät­ter har några sålts för ett lite lägre pris än utgångspri­set, säger Markus Cederling.

 ??  ??
 ?? Bild: KRISTINA STULKEN Grafik: KARIN ENGQVIST ??
Bild: KRISTINA STULKEN Grafik: KARIN ENGQVIST

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden