Ttela

Asbest på Restad gård

- ANNIE GRANZELL 0521-57 59 09 annie.granzell@ttela.se VÄNERSBORG

FARLIGA ÄMNEN: Som en del av ett renovering­sarbete har Restad gård sanerat vissa hus från asbest. Saneringsa­rbetet ska ha kostat cirka 20 000 kronor per rum och väntas fortsätta.

Under en längre tid har renovering­ar pågått på asylboende­t Restad gård. Som en del av arbetet har fastighets­ägarna sanerat för asbest. – Asbest finns i de flesta gamla hus och vi tar alltid prover innan vi påbörjar själva renovering­sarbetet, säger Anders Eklund, teknisk chef på Restad gård i Vänersborg.

Under hösten har Frida Fastighete­r AB, som förvaltar flera hus på Restad gård, renoverat delar av byggnadern­a. Men innan renovering­arna påbörjades kopplades en saneringsf­irma in för att göra en miljöinven­tering för att undersöka riskerna för asbest och andra miljöfarli­ga ämnen.

– Först gjorde vi en okulärbesi­ktning där vi med hjälp av synen gick igenom byggnaden för att upptäcka platser och material där det fanns en risk, säger Michael Salo, kvalité- och miljöansva­rig på Gitab i Trollhätta­n.

DÄREFTER TOGS PROVER och skickades för analys. Proverna för tre av fyra rum visade förekomst av asbest men också den hälso- och miljöfarli­ga kemikalien PCB, som förr ska ha använts som bland annat fog- och golvmassa och i isolerruto­r. På Restad gård är det framför allt i golven och i yttervägga­r som byggmateri­alen ska ha påträffats.

– Vi vet att de här husen kan innehålla asbest eftersom man använde det när man byggde på den tiden. Därför tar vi alltid prover innan vi börjar med någon renovering, säger Anders Eklund.

Saneringen av de tre aktuella rummen är klar men ytterligar­e saneringsa­rbete kan behövas.

– Vi har varit på Restad tidigare och kommer återvända. I takt med renovering­arna så kommer vi behöva sanera. Klar blir vi aldrig när det kommer till gamla hus, säger Michael Salo.

NÄR DET HANDLAR om asbest och PCB är det en krävande sanering med avspärrade zoner och skyddsdräk­ter. Beroende på omfattning­en tar arbetet olika lång tid och kostnaden är cirka 20 000 kronor per rum. För att få utföra sanering krävs tillstånd av Arbetsmilj­överket och personalen ska ha särskild utbildning och behörighet.

Eftersom proverna och saneringen gjordes i obebodda hus innan renovering­en hade påbörjats har ingen människa blivit utsatt för de gamla byggmateri­alen.

– Så länge man inte är där och rör så är det ingen fara. Men så fort man börjar riva och slita i material där det finns asbest blir det farligt, säger Michael Salo och fortsätter.

– Vi ser problem när privatpers­oner själva ska renovera sina villor utan att vara medvetna om att det kan finnas asbest. Därför ska man ta kontakt med kunnigt folk om man funderar på att renovera och vet att huset är byggt under den tidsperiod asbest användes.

”Så fort man börjar riva och slita i material med asbest blir det farligt”

MICHAEL SALO Kvalité- och miljöansva­rig

 ??  ??
 ?? Bild: KENT ENG ?? SANERAT. Innan renovering av de gamla husen på Restad gård genomförs alltid en miljöinven­tering.
Bild: KENT ENG SANERAT. Innan renovering av de gamla husen på Restad gård genomförs alltid en miljöinven­tering.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden