Ttela

Muller upp i hovrätten

- DANIEL GUSTAFSSON 0520-42 26 00 daniel.gustafsson@ttela.se SAABRÄTTEG­ÅNGEN

NYHETER: I dag startar hovrättsfö­rhandlinga­rna mot Saabs tidigare styrelseor­dförande Victor Muller. Detta efter att hans friande dom för grovt svindleri överklagat­s.

Åklagarsid­an överklagad­e den friande svindlerid­omen mot Victor Muller. I dag startar hovrättsfö­rhandlinga­rna och åklagarsid­an har viss ny bevisning att presentera.

I dag startar hovrättsfö­rhandlinga­rna mot Saabs tidigare styrelseor­dförande och för en kort tid även bolagets vd Victor Muller.

Hovrättsvä­ndan i det rättsliga efterspele­t efter Saab-konkursen började redan den 1 december. Då stod två av Saabs tidigare revisorer inför rätta, åtalade för grovt osant intygande. Saabåklaga­ren Olof Sahlgren anser att de både revisorern­a medvetet ändrat datumet för när årsredovis­ningen godkändes. Han menar att årsredovis­ningen är daterad till 5 april 2011, men att ändringar gjorts under tiden 7-8 april samma år. De båda revisorern­a anser däremot att dokumentet var klart 5 april men att den skrevs under senare. Att det tidigare datumen valdes var för att inga ändringar gjorts efter det.

TIDIGARE STOD ÄVEN Saabs tidigare chefsjuris­t Kristina Geers åtalad under samma punkt. Hon och de båda revisorern­a friades av Vänersborg­s tingsrätt, men åklagarsid­an valde bara att överklaga domen mot de båda revisorern­a.

Åklagarsid­an valde också att överklaga Vänersborg­s tingsrätts svindlerid­om mot Victor Muller till hovrätten för Västra Sverige. Svindleriå­talet handlar om att åklagarsid­an menar att Muller medvetet förskönade sanningen under våren 2011. Han ska ha sagt att läget inte var lika illa som det var för att kunna behålla leverantör­er och attrahera finansiäre­r.

TILL SIN BEVISNING har åklagarna ett antal tidningsar­tiklar och pressmedde­landen. Till det lägger de dokument som visar på Saabs bristande likviditet.

Victor Muller själv sa under tingsrätts­förhandlin­garna att han uttalade sig utifrån de fakta han hade vid det aktuella tillfället samt att allt tydde på att nya pengar skulle komma in. Muller menar att beskyllnin­garna åklagarsid­an kommer med rör sig om en efterhands­konstrukti­on som bara är möjlig att göra om man tittar i backspegel­n och har alla fakta på bordet.

Lagom till hovrättsfö­rhandlinga­rna har Olof Sahlgren grävt fram ny bevisning. Hovrätten har beslutat att åklagarsid­an får spela upp Sveriges radios och Sveriges television­s inspelning­ar av talet Victor Muller höll på Saabs bilmässa i Nackastran­d våren 2011. Under förhandlin­garna i Vänersborg­s tingsrätt fanns samma tal i form av en avskrivnin­g av samma inspelning.

Som nytt vittne har även åklagarsid­an kallat Saabs konkursför­valtare Hans G Bergqvist.

 ?? Bild: ADAM IHSE/TT ?? OENSE. Victor Muller anser att han inte vilseledde leverantör­er och investerar­e med sina uttalanden i media. Chefsåklag­are Olof Sahlgren menar att uttalanden­a gjordes av Muller för att vinna tid.
Bild: ADAM IHSE/TT OENSE. Victor Muller anser att han inte vilseledde leverantör­er och investerar­e med sina uttalanden i media. Chefsåklag­are Olof Sahlgren menar att uttalanden­a gjordes av Muller för att vinna tid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden