Ttela

Företag som siktar mot stjärnorna

NÄRINGSLIV: NYTT STARTUPPFÖ­RETAG ANTAGET

- JOACHIM FLODIN 0520-42 26 04 joachim.flodin@ttela.se

Endast ett företag antogs i senaste antagninge­n till den nationella Rymdinkuba­torn Esa-bic. Det är Nanosized från Bengtsfors som ska tillverka nanosfärer i rymden.

Nanosized skiljer ut sig mot tidigare företag i rymdinkuba­torn. Det är det första företaget inom så kallade upstreams, det vill säga att de kommer att ha tillverkni­ng i rymden.

Slutproduk­ten, nanosfärer som måste tillverkas i tyngdlöshe­t, kommer att användas på jorden. De små partiklarn­a som är i exakt storlek och runda används i tillverkni­ngsprocess­er och i kalibrerin­g av utrustning i rena miljöer, som exempelvis inom avancerad läkemedels­tillverkni­ng.

– Att förklara vad vi gör är inte enkelt. Själv förstod jag inte alls vad det handlade om första gången jag hörde talas om det, säger Björn Holmström vd och medgrundar­e till Nanosized.

Nu arbetar han med att få mer finansiäre­r till projektet, och ofta gäller det att pitcha affärsiden på endast tio minuter.

GENOM ATT HA blivit antagen till Rymdinkuba­torn så får företaget en halv miljon kronor, tillgång till teknik som utvecklas av European Space Agency, rådgivning och tillgång till företag och partners som ingår i Esa-bic Sverige.

Björn Holmström berättar att han flyttade från Bengtsfors till Stockholm för fem år sedan.

– Jag fick jobb på Ericssons i Kista och där var Harald Näslund min chef. Han hade tidigare jobbat med den teknik Nanosized jobbar med nu, men med större partiklar.

För ett och ett halvt år sedan gick Harald Näslund i pension och Björn Holmström bor numera i Karlstad.

– Harald läste en tidningsar­tikel i Dagens Industri om ett företag som tillverkad­e ultrarent vatten. Det var efter att han träffat dem och insåg att de behövde oss och vi dem, som det började rulla på otroligt fort, säger Björn Holmström.

De två tidigare kollegorna på Ericssons bildade ett bolag tillsamman­s där Harald Näslund tagit uppehåll från sitt pensionärs­liv och arbetar med det tekniska, medan Björn har rollen som vd och ska vara den som får förklara affärsidén och jaga fler finansiäre­r.

I TROLLHÄTTA­N HAR de även kontakt med sin företagsco­ach Eivind Vogel-rödin på inkubatorn Innovatum.

– I somras träffade jag dem första gången och det behövdes ett möte till innan jag förstod vad det egentligen handlade om, säger Eivind Vogel-rödin.

Redan 1986 gjorde Nasa denna process i rymden, så tekniken är långt ifrån något nytt. På Ericsson arbetade också Harald Näslund på en avdelning som arbetade med liknande process, innan den lades ned.

– Vi vill ta fram en ny mindre storlek. Och ihop med det ultrarena vattnet där vi lägger dem blir produkten unik, förklarar Björn Holmström.

Det går att köpa sig en plats för en behållare på en forsknings­raket. De hoppas och tror att det är realistisk­t år 2019.

– Det är inte någon stor behållare som behöver skickas upp i rymden. 15 milliliter vätska skulle räcka till 6 miljoner sfärer för flera års produktion.

TANKEN ÄR ATT produktion­en ska ske i Bengtsfors och det var efter ett möte med kommunen i juni som Nanosized fick reda på Rymdinkuba­torn som finns i Trollhätta­n.

– Bengtsfors kommun har varit väldigt tillmötesg­ående. Det känns bra att vara där eftersom jag kommer därifrån.

Att tillhöra ett startupför­etag i Innovatum har också gett det nystartade företaget en raketstart.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? TRÄFF. Björn Holmström, till höger, träffar sin företagsco­ach Eivind Vogel-rödin på Innovatum i Trollhätta­n. Nanosized är det senaste företaget som antagits i den nationella rymdinkuba­torn.
Bild: STEFAN BENNHAGE TRÄFF. Björn Holmström, till höger, träffar sin företagsco­ach Eivind Vogel-rödin på Innovatum i Trollhätta­n. Nanosized är det senaste företaget som antagits i den nationella rymdinkuba­torn.
 ??  ?? RYMDRAKET. Björn Holmström besökte Innovatum i Trollhätta­n för att träffa sin företagsco­ach. De passade även på att titta på utställnin­gen på science center.
RYMDRAKET. Björn Holmström besökte Innovatum i Trollhätta­n för att träffa sin företagsco­ach. De passade även på att titta på utställnin­gen på science center.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden