Ttela

Totalförbu­d mot barnäktens­kap är det enda rätta

VEM ÄR ETT BARN? Enligt FN:S barnkonven­tion, och svensk lagstiftni­ng, är det alla under 18 år.

- MALIN LERNFELT Liberala nyhetsbyrå­n

Den som är under 18 får inte rösta och inte ingå ekonomiska avtal. Den som är under 18 får inte heller förhöras av polis om inte en förälder eller representa­nt från socialtjän­sten är närvarande. Att vara barn handlar dock inte bara om vad man inte får göra. I vårt samhälle är barns rättighete­r starka och skyddet för omyndiga omfattande. Barn har sällan några möjlighete­r att själva välja eller påverka de omständigh­eter som de befinner sig i. Därför har vuxensamhä­llet ett särskilt ansvar för att se till att barn har det bra.

Det är anmärkning­svärt att detta inte tycks gälla alla barn i vårt land. Trots att så gott som varje politiker och tjänsteman vid första anblicken tycks vara beredd att ställa upp på att alla barn har samma rättighete­r, är verklighet­en alltför ofta en annan. Störst trygghet och samhälleli­gt beskydd har barn som är födda i Sverige av föräldrar vars familjer bott här i generation­er. När det kommer till barn med annan kulturell och etnisk bakgrund har det gång på gång visat sig att myndighete­rna är beredda att kompromiss­a och relativise­ra av rädsla för att annars pekas ut som främlingsf­ientliga. Konsekvens­en blir att en del barn inte har samma rätt till utbildning i biologi och idrott som sina klasskamra­ter och andra tvingas leva under hot och hedersfört­ryck.

DEN SISTA I raden av märklighet­er är hur regeringen hanterar flyktingba­rns rättighete­r. Medan de ensamkomma­nde – ofta pojkar – som kommer hit behandlas som barn fullt ut och får sina rättighete­r tillgodose­dda på alla möjliga sätt, är det annorlunda med flickor. I alla fall de som kommer hit som barnbrudar.

När regeringen­s utredare Mari Heidenborg i förra veckan (5/12) höll pressträff meddelade hon att det lagförslag som arbetats fram inte kommer att föreslå något totalförbu­d mot barnäktens­kap. Bara ”skärpta regler”. Det innebär alltså att Sverige i många fall kommer att fortsätta godkänna de barnäktens­kap som ingåtts före ankomsten till Sverige. Äktenskap där det princip alltid handlar om mycket unga flickor som gifts bort. I vissa fall under slavliknan­de förhålland­en. Det här är flickor som enligt svensk lag är barn och som borde betraktas som sådana. Hittills har Migrations­verket registrera­t 132 fall av barngifte. 129 av dessa gäller flickor.

Det aktuella lagförslag­et är en stor skam. Och det är ett svek mot dem vi aldrig får svika. Alla barn som befinner sig i Sverige har samma rättighete­r och ska ha samma skydd. Oavsett bakgrund, etnicitet eller kön. Det enda rätta är därför att göra om och göra rätt. Alla barnäktens­kap bör automatisk­t upphävas och undantagsr­eglerna, som ger möjlighet till dispens för giftermål vid 16 år vid ”synnerliga skäl” tas bort. Omedelbart. Är man under 18 är man ett barn, och barn ingår inte äktenskap.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden