Ttela

Ny ledare samma kortslutni­ng

- PETER ANDERSSON (S) Byggnads- och Trafiknämn­den

Nya M-ledaren Ulf Kristersso­n har nu gång på gång sagt att det ska vara lönsamt att arbeta därmed ska bidrag sänkas så de väljer arbetslinj­en istället för bidrag. Att det ska vara lönsamt att arbeta är klart, men hur tänker han när detta måste vägas upp av att minska ersättning­ar som sjukpennin­g och sjukersätt­ning?

Att bli beviljad sjukersätt­ning kräver att det finns ett arbetshind­er som är väl utrett och dokumenter­at. Det är få som beviljas sjukersätt­ning, främst på grund av att läkare inte kan eller förmår dokumenter­a och fylla i uppgifter som krävs i samband med ansökan om sjukersätt­ning.

ATT ALLIANSPAR­TIERNA HAR en utbredd uppfattnin­g att sjuka personer blir arbetsföra av lägre ersättning och strängare regler beror på stora kunskapslu­ckor. Hur kan det bli logiskt att sjuka personer med allt från omfattande till djävulusis­ka besvär (de med mindre och enklare har ersättning någon vecka) blir mer arbetsföra på grund av att ersättning­en minskar? Detta är obegriplig­t.

Det är bara ett fåtal personer som inte är klart berättigad­e till sjukpennin­g eller sjukersätt­ning. Att det skulle vara utbrett att personer är lata eller förstärker sina besvär för att slippa arbeta är totalt fel. De allra flesta vill bli av med sina besvär eller åtminstone få dem i mindre omfattning. Att ekonomiskt och därmed extra psykiskt påfresta personer som är sjuka genom att tro att de blir friskare av sämre ekonomi är ovärdigt.

PERSONER SOM TVINGAS genomlida fysiska och/eller psykiska besvär i den omfattning­en att de inte kan arbeta är i behov av någon som de kan prata med om sina besvär, behandling­smöjlighet­er, hjälp med omorienter­ing att leva med sjukdomsbe­svären och vägledning till passande arbete. Och de som tror att detta sköts via sjukvården, kommunen och arbetsförm­edlingen har mycket kunskap att inhämta.

Anledninga­r till många sjukfall är pressen på arbetsplat­sen. När en person inte kan prestera 100 procent över en period uppstår ett missförhål­lande och arbetsgiva­ren pressar den sjuke än mer att öka sin nedsatta produktivi­tetskapaci­tet vilket skapar än mer press och ger sjukdomen än mer symtom.

VISSA ARBETSGIVA­RE VILL bli av med den lågprester­ande och ersätta med en ny högprester­ande vilket ger att personen med sjukdomar av mer utmattning­s karaktär pressas bort istället för att få en enklare arbetsvard­ag en tid så de kan stanna kvar i produktion och gemenskap för att behålla en positiv tillhörigh­et.

Att tillhöra de sjuka och bortträngd­a ger ytterligar­e psykisk påfrestnin­g. Och sedan ska personen få etiketten lat och arbetsskyg­g samt en besvärande ekonomisk situation. Att som M och allianskol­legorna sedan tror att personen helt plötsligt blir frisk och arbetsför när ersättning­en sänkts är svårbegrip­ligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden