Ttela

DÄCK MED ELLER UTAN DUBBAR?

Vintern är här och så också halkan. Men vinterdäck kan vara dubbade eller dubbfria. Vad är egentligen bäst?

- FANNY EDSTAM fanny.edstam@bohuslanin­gen.se

Vid vintervägl­ag ska man ha vinterdäck eller dubbdäck mellan den 1 december och 31 mars.

– Det finns inget som säger i lagen vad vintervägl­ag är. Men det finns ett allmänt råd om vad som anses vara det, säger Magnus Sjönnebrin­g, utredare på regelinfor­mation på Transports­tyrelsen, och fortsätter:

– Sedan blir det alltid så att den tolkningen, vad vintervägl­ag är, på den specifika platsen där och då är det polisen som avgör.

DET ÄR TILLÅTET att använda dubbdäck mellan den 1 oktober och 15 april. Om det är eller befaras bli vintervägl­ag får du använda dubbdäck även annan tid.

– Det är bättre att man sätter på vinterdäck­en tidigare så slipper man fundera så mycket, säger Magnus Sjönnebrin­g.

Och att köra utan vinterdäck kan bli dyrt. Grundbelop­pet från riksåklaga­rens föreskrift­er säger 1200 kronor.

– Men det kan vara lite individuel­lt beroende på situation när polisen stannar en.

Mattias Hjort är forskare på VTI, statens väg- och transportf­orskningsi­nstitut. Han är expert på vinterdäck och rekommende­rar ur säkerhetss­ynpunkt dubbdäck.

– Det finns olika argument och hänsyn man kan ta. Men ur trafiksäke­rhetssynpu­nkt skulle jag alltid rekommende­ra dubbdäck. Den stora skillnaden är på blankis och svartis, säger han.

DET FINNS DET tre olika typer av vinterdäck att välja mellan. Dubbdäck, dubbfria däck för nordiska länder och dubbfria däck för centraleur­opeiska länder. Alla med olika fördelar och nackdelar.

Trots att dubbdäck rekommende­ras finns det ur miljösynpu­nkt en del problem. Vissa gator i bland annat Stockholm och Göteborg har infört förbud.

– Kör du i städer där det är mycket trafik och kanske höga byggnader får du dålig luftcirkul­ation. Partiklar som reser upp av dubbarna tenderar att inte försvinna. Men i utkanten av stan, på landsbygde­n eller i mindre order, lär inte luftmiljön vara ett problem, säger Mattias Hjort.

 ?? Foto: LASSE EDWARTZ ?? Vad är bäst? Dubbat eller odubbat?
Foto: LASSE EDWARTZ Vad är bäst? Dubbat eller odubbat?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden