Ttela

DUKA ENKELT TILL FESTMÅLTID­EN

MALIN HUMBLA: ”SKIT I ATT STÄDA OM TIDEN ÄR KNAPP”

- MARIA SOXBO/TT

Det dukade bordet har hamnat i fokus igen. Vi blir allt mer matlagning­sintresser­ade och då känns det naturligt att lägga mer omsorg på presentati­onen också. Malin Humbla har alltid tyckt att dukning och bordsdekor­ationer är roligt. Men det tog lite extra fart när hon själv skulle gifta sig.

– Bröllop är ju på något vis den ultimata upplevelse­n. Jag började leta inspiratio­n och insåg att det utomlands var lätt att hyra fint porslin och dekor, men här i Sverige fanns det då knappt någonting.

SÅ MALIN TÄNKTE ”hur svårt kan det vara”, och började köpa på sig porslin på loppisar. Barndomsko­mpisen Eva Reuterskiö­ld hakade på, och så var Set my table fött. Det var fyra år sedan, och numera har vännerna gått från att hyra ut porslin * Blommor är alltid en bra idé. Det finns fina i mataffären om man är sent ute, och det är också fint att dela upp en stor bukett i många små vaser längs ett långbord.

* Undvik att ställa smörpaket och mjölktetra på bordet, lägg istället upp på ett litet kaffefat och häll upp i en urdiskad saftflaska.

* Gör något oväntat. Lägg upp chark och ost på en gammal bräda, en sten eller en klinkerpla­tta som blivit över.

* Byt färg på ljusen. Det behöver inte vara knallblå eller illröda, men bara en svag nyans istället för vanliga kritvita gör mycket för känslan.

* Använd det finaste du har ofta, inte bara till fest. till att ofta vara med från planerings­stadiet hela vägen till den slutliga dukningen vid stora fester.

– Det är ju det som är roligt! Dukningen är en del, men sedan finns det ju så många andra komponente­r, som maten och musiken. Hur skapar jag en stämning som gör att jag som gäst känner mig välkommen som sjutton? säger Malin.

Malin tycker att man ska börja med att utgå från rummet man ska duka i.

– Det är lite som man tänker med inredning, att om man bor i ett väldigt gammalt hus så kanske man inreder med åtminstone en del tidstypisk­a möbler.

Förr hade många hushåll en finservis som bara plockades fram när det var fest. Numera är det ganska få familjer som har mer än en servis, och det kan ju kännas lite tråkigt att duka till nyårsmidda­gen på samma porslin som man äter falukorv på en vanlig tisdag. Men Malin tycker tvärtom.

– INGEN BLIR lycklig av att fina saker står i skåp! Jag tycker man ska använda dem till vardags. Sedan behöver man inte heller köpa nytt eller dyrt bara för att det ska dukas till fest. Använd det du har, kompletter­a på loppis eller låna av släktingar. Att använda saker på nytt sätt – att servera efterrätte­n i en kaffekopp eller förrättsso­ppan i nubbeglas gör att det du har känns nytt.

Malin Humbla pratar mycket om hållbara dukningar, att inte gå överstyr eller krångla till det och skapa variation med små medel.

– Om man dukat fint till jul och sedan ska använda samma servis till nyårsfeste­n så är det lätt att förändra bordet med andra färger på ljusen, en annan duk och nya blommor. Faktum är att man inte ens behöver slänga julbukette­n – plocka bort det som vissnat och det som känns mest juligt och kompletter­a med ett par nya blommor.

När Malin själv är gäst behöver bordet inte vara överdådigt för att hon ska bli inspirerad eller imponerad, tvärtom.

– Jag tycker det räcker långt bara man ser att värden har ansträngt sig lite för att få oss gäster att trivas, det handlar absolut inte om hur lyxigt något är. Vi kan äta pizza ur kartong, men då kanske vi dricker vinet i fina glas eller har bra musik i bakgrunden och så känns det ändå speciellt. Skit i att städa om tiden är knapp, men se till att sätta på musik, tända ljus och ha ett glas redo när gästerna anländer, då känner de sig välkomna direkt!

Festsäsong­en är här, och det är inte bara maten som gör upplevelse­n. Både för julens middagar och nyårsafton­s festmåltid kan en genomtänkt dukning göra underverk för känslan.

DET GÅR TRENDER i dukning precis som i allt annat, och Malin Humbla tycker absolut att man kan snappa upp roliga idéer. Men på det stora hela tycker hon inte att man behöver ta till sig trender om man inte vill.

– Det är precis som med mode och inredning, använd det du har och kör på det du tycker är snyggt.

Inte heller etikettsre­gler kring dukning tycker Malin man behöver lägga så stor vikt vid.

– Jag har absolut inga problem med att dricka vin ur vattenglas vid en mysig middag med vänner!

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG ?? ANVÄND FINPORSLIN­ET. ”Det är inte hela världen att få en nagg i kanten på en tallrik, det är det värt om du får en maxad upplevelse i gengäld.”, menar Malin Humbla.
Bild: FREDRIK SANDBERG ANVÄND FINPORSLIN­ET. ”Det är inte hela världen att få en nagg i kanten på en tallrik, det är det värt om du får en maxad upplevelse i gengäld.”, menar Malin Humbla.
 ??  ?? DETALJER. Enkla band runt servetter och bestick blir en fin dekoration, och är enkelt att göra med sådant man hittar hemma.
DETALJER. Enkla band runt servetter och bestick blir en fin dekoration, och är enkelt att göra med sådant man hittar hemma.
 ??  ?? OLIKHETER. Köp glas och porslin på loppis eller låna av släktingar och vänner. Det är fint att kombinera olika former.
OLIKHETER. Köp glas och porslin på loppis eller låna av släktingar och vänner. Det är fint att kombinera olika former.
 ??  ?? KOMPONERA. Tyg på metervara (eller lakan) funkar som både duk och servetter. Riv och låt kanterna vara råa, så går det snabbt.
KOMPONERA. Tyg på metervara (eller lakan) funkar som både duk och servetter. Riv och låt kanterna vara råa, så går det snabbt.
 ??  ?? VÄLKOMMEN. En fördrink med ett litet tilltugg är en perfekt start på festen.
VÄLKOMMEN. En fördrink med ett litet tilltugg är en perfekt start på festen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden