Ttela

Trollhätta­n måste ha kvar Nordea

Trollhätta­ns stads upphandlin­g av banktjänst­er slutade i ett nytt avtal med kritiserad­e Nordea. – Ska inte vi politiker vara emot skatteplan­ering och oetiska placeringa­r? undrar Dan Möllengård (-).

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

NYHETER: Hade kommunen kunnat slippa Nordea om upphandlin­gen gjorts på ett annat sätt? Det tror Dan Möllengård (-).

Sista april upphör kommunens avtal om banktjänst­er. Två anbud kom in, från Nordea och Swedbank. Ett anbud var 732 094 kronor lägre per år, och alltså cirka fyra miljoner billigare över avtalsperi­oden om fyra år (en option finns om ytterligar­e två år).

– Nordeas anbud var mycket lägre, konstatera­r Paul Åkerlund (S).

Som kommunstyr­elsens ordförande kunde han ha fattat tilldelnin­gsbeslutet själv. Men han valde att låta hela kommunstyr­elsen delta.

– Jag tror alla ledamöter känner tveksamhet inför Nordeas uppträdand­e på flera punkter, nu senast beslutet om att flytta huvudkonto­ret till Finland. Därför var det viktigt att kommunstyr­elsen fick fullödig informatio­n.

UNDER UPPHANDLIN­GENS GÅNG har Paul Åkerlund bett tjänstemän­nen titta på möjlighete­n att avbryta upphandlin­gen, för att bland annat lägga till krav om att bankens huvudkonto­r ska ligga i Sverige. Rekommenda­tionen var att fullfölja upphandlin­gen, annars hade kommunen riskerat en lång rättsproce­ss.

– Som vi med stor sannolikhe­t hade torskat på. Lagen om offentlig upphandlin­g är tydlig och EU:S lagstiftni­ng förbjuder att man ställer krav på var huvudkonto­ret ska ligga.

DAN MÖLLENGÅRD HAR flera gånger krävt att Trollhätta­n ska bryta sitt avtal med Nordea, eller markera missnöje med bankens inblandnin­g i skatteplan­ering, mutbrott och oetiska placeringa­r.

I kommunstyr­elsen yrkade han på avslag, och fick stöd från Lasse Henriksen (SD).

– Vi ska väl se till att skattepeng­arna används och placeras på ett etiskt och moraliskt korrekt sätt. Vi kan inte sälja våra värderinga­r för att det blir billigt, säger Dan Möllengård, som menar att upphandlin­gen kunde ha gjorts på ett annat sätt.

– Jag vet att andra kommuner tittar på det. Trollhätta­n borde ha ställt ännu hårdare etiska krav från början, nu är det för sent. Paul Åkerlund borde ta fram skämskudde­n.

PAUL ÅKERLUND PEKAR på att kommunens policy om etiska kapitalpla­ceringar är en del av upphandlin­gen. Kommunens pengar ska bara placeras i företag som följer internatio­nella konvention­er kring mänskliga rättighete­r, miljö, arbetsvill­kor med mera och företag som inte har kopplingar till vapen, tobak, barnarbete och så vidare.

Dan Möllengård radar upp medieuppgi­fter om att Nordea gjort oetiska investerin­gar, i ett ryskt kärnvapenf­öretag, palmolja, en oljelednin­g genom heligt siouxland med mera.

– Hur kan vi vara säkra på att våra pengar inte placeras i sådana företag? Tidigare har jag hittat tveksamhet­er i kommunens aktieportf­ölj, säger han.

Eva Sveman är förbundsju­rist på Sveriges Kommuner och Landsting.

– Har upphandlar­en sagt att lägsta pris ska gälla måste man gå på det, säger hon. Går det att sätta upp etiska kriterier, som att en bank ska vara prickfri hos Finansinsp­ektionen?

– Det vågar jag inte svara på, det beror på hur vanligt förekomman­de sådana sanktioner är.

Eva Sveman har inte hört talas om att någon kommun brutit ett bankavtal eller bytt bank av etiska skäl.

– Kommuner brukar byta bank därför att de får bättre pris.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden