Ttela

Vänersborg rasar i skolrankni­ng

- ANNA-MARIA HOLMGREN PASI HAKOPURO MARIA JOHANSSON redaktione­n@ttela.se

NYHETER: Vänersborg­s kommun tappar placeringa­r enligt en färsk rapport från Sveriges kommuner och landsting.

Vänersborg rasar i SKL:S skolrankni­ng. Nu är de bland de sämre kommunerna i landet med placering 259 av 290. Även Mellerud och Lilla Edet placerar sig i bottenskik­tet.

I tisdags publierade­s Sveriges kommuner och landstings (SKL) rapport ”Öppna jämförelse­r av grundskola­n”, eller SKL:S skolrankni­ng. Rapporten rankar bland annat Sveriges kommuner efter kunskapsre­sultat i skolornas årskurs nio. Där visade TTELA:S kommuner på dystra siffror. Vänersborg ligger värst till.

Mellan 2015 och 2016 tappade Vänersborg­s kommun från plats 159 till 190, för att i år rasa till plats 259 av Sveriges 290 kommuner.

– De svaga resultaten är inga nyheter för oss, vi har haft det länge. Vi fortsätter att jobba hårt med att organisera oss för en bättre måluppfyll­else och det kommer vi behöva göra en lång tid framöver. Vi jobbar hårt på både ledningsni­vå och skolnivå, säger Tomas Granat, Vänersborg­s verksamhet­schef årskurs 7-9.

TROLLHÄTTA­N HÅLLER SIG kvar på nästan samma nivå som i fjol. De tog ett jättekliv mellan 2015 och 2016 då de klättrade från 205 till 77. Och än ser resultaten ut att vara stabila – nu ligger de på 98:e plats.

– Det är väldigt glädjande att få ett kvitto på att det kvalitetsa­rbete vi gör tillsamman­s med lärarna ger så tydlig effekt. Vi har deltagit i två större satsningar, tillsamman­s med SKL och Skolverket, vilket resulterat i förändring­ar och förbättrin­gar i vårt sätt att arbeta, säger Per Hellmark, Trollhätta­ns verksamhet­schef för grundskola i ett pressmedde­lande.

De två senaste åren har Mellerud tampats med låga resultat för niondeklas­sarna. Det förklarar kulturoch utbildning­schefen Anders Pettersson med att kommunen har tagit hand om många nyanlända. Nu placerar sig kommunen på plats 252, och 2015 låg de på 124. Än har de inte lyckats få bukt med problemet.

– Ja, det är ju ingen rolig placering. Men det är ganska naturligt med tanke på att vi har tagit emot många nyanlända. Det har varit oerhört tufft, säger Anders Pettersson.

HAN FÖRKLARAR VIDARE att det har varit svårt att få tag i lärare och att det har varit trångt i klassrumme­n. Problem som de nu har lyckats lösa. Och nu satsar kommunen på bättre resultat.

– Nu jobbar vi med att kartlägga de nyanländas behov och anpassar undervisni­ngen så att de ska klara skolan. Målet är att förbättra resultaten framöver, fler ska bli behöriga till gymnasiet och fler ska få betyg i alla ämnen.

Lilla Edet har klättrat några placeringa­r, men är fortfarand­e bland de sämre med placeringe­n 248.

– Några placeringa­r upp eller ner är ointressan­t. Vi ska upp från den nedersta fjärdedele­n och försöka stanna där. Det pågår många saker inom skolan för att förbättra oss. Vi måste förändra vårt arbetssätt, och det är ett jobb på lång sikt, säger Leif Gardtman, tillförord­nad bildningsc­hef i Lilla Edet.

 ?? Bild: PONTUS LUNDAHL/TT ?? SKOLA. Trollhätta­n rankas bäst av TTELA:S kommuner när SKL presentera­r landets bästa skolkommun­er i sin senaste rapport.
Bild: PONTUS LUNDAHL/TT SKOLA. Trollhätta­n rankas bäst av TTELA:S kommuner när SKL presentera­r landets bästa skolkommun­er i sin senaste rapport.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden