Ttela

Välfärdsfu­sk brott mot skattebeta­lare och sjuka

BIDRAGSFUS­K. ”Välfärden är brottsligh­etens nya bankomat.” Så uttrycker sig Roger Svanborg, tidigare samordnare vid Södertälje kommun, om välfärdsbr­otten.

- KARIN PIHL Liberala nyhetsbyrå­n

Skattebeta­larnas förening har nyligen uppmärksam­mat hur grovt kriminella ligor utnyttjar de offentliga välfärdssy­stemen för egen vinning (Sunt Förnuft 13/12). Det är knappast munter läsning. Svanborg menar att det i en del länder finns böcker att köpa om hur man kan bedra den svenska välfärden.

ETT STORT PROBLEM stavas samordning­snummer. De fungerar som ett slags tillfällig­t personnumm­er, och används av myndighete­rna för att identifier­a personer som inte är folkbokför­da i Sverige. Även människor som vistas i Sverige illegalt, eller inte ens befinner sig i landet men har tillgång till internet, kan lyckas få ett samordning­snummer. Oseriösa arbetsgiva­re kan använda dessa nummer för att få lönebidrag från Arbetsförm­edlingen, trots att anställnin­gen är en bluff. Samordning­snumren öppnar också dörren till välfärden och ger rätt till sjukpennin­g, pension och andra sociala förmåner. Av alla de nummer som delades ut mellan 2009 och 2013 var 45 procent av identitete­rna inte styrkta. Det gör att en och samma person kan ha flera olika identitete­r registrera­de i myndighete­rnas databaser. Därmed finns en möjlighet att få ut dubbla, eller tredubbla, ersättning­ar från välfärdssy­stemen.

En orsak till den bristande kontrollen av identitete­r och nummer är att Sverige har en stenhård sekretessl­agstiftnin­g. Myndighete­rna får inte dela informatio­n med varandra. Om Skatteverk­et upptäcker att ett samordning­snummer bygger på en falsk identitet har myndighete­n ingen legal möjlighet att kontakta exempelvis Försäkring­skassan. Inte heller får myndighete­rna kontakta gränspolis­en om illegala migranter upptäcks i systemen.

Enligt regeringen­s utredare, som presentera­t förslag på hur man ska minska välfärdskr­iminalitet­en, försvinner mellan 10-20 miljarder kronor årligen. På ett ungefär. Exakt hur stora summor det rör sig om är dock svårt att uppskatta, eftersom brotten inte har individuel­la offer. Men det betyder inte att människor inte drabbas. Oseriösa företag utnyttjar svart arbetskraf­t genom falska arbetsinty­g. Funktionsn­edsatta i behov av assistans luras av skurkaktig­a Lss-bolag. Pengar som är avsedda för de svagaste i samhället hamnar i kriminella­s fickor.

”VARJE FÖRSLÖSAD SKATTEKRON­A är en stöld från folket”, sa den socialdemo­kratiske politikern Gustav Möller. I fallen med välfärdsbr­ott är det inte ens slarv och slöseri som ligger bakom, utan kallt kalkyleran­de brottsligh­et. Här kan man verkligen tala om stöld. Samtidigt som många kommuner tvingas höja skatterna för att ha råd med välfärden utnyttjar kriminella systemen för egen vinning. Att skapa ett hundra procent säkert system går inte. Men nivån på dagens välfärdskr­iminalitet är helt oacceptabe­l. Ändra lagen om sekretess och tillsätt särskilda resurser till myndighete­rna för att följa upp bidragsfus­k. Det kostar att sätta stopp för tjuvarna, men det kostar mer att låta dem sko sig vår gemensamma välfärd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden