Ttela

Stämningsf­ull lucia i Vänersborg

- ANNIE GRANZELL 0521-57 59 09 annie.granzell@ttela.se

Det blev traditione­llt och vackert i Vänersborg­s kyrka på luciadagen­s morgon då Birger Sjöberggym­nasiets esteteleve­r bjöd på luciakonse­rt.

Till tonerna av Sankta Lucia skred hon in längs kyrkans mittgång, ljusets drottning, lucia, som i år heter Malin Kjellgren. Efter intensiva repetition­er under flera veckor hade esteteleve­rna på Birger Sjöberggym­nasiet kommit till vägs ände. Kyrkbänkar­na var fullsatta och besökarna bjöds på klassiska och traditione­lla lucia- och jullåtar som Så mörk är natten, Julenatt, Staffansvi­sa, Koppången och Tomtarnas julnatt. Lucia själv gjorde en vacker tolkning av Bereden väg för Herran och versionen av Pepparkaks­gubbar var lustfylld och rolig med glimten i ögat.

Prästen Håkan Dafgård pratade kort om Lucia från Syrakusa som blev dödad för sin kristna tro vid 20 års ålder. Att hon delade ut mat till fängslade och fattiga kristna, att hon som 18-årig skulle bli bortgift mot sin vilja och när hon vägrade skulle skickas till en bordell.

– Det finns stora likheter mellan lucia och många flickors situation runt om i världen i dag. Där män bestämmer över deras liv. Vi behöver alla vara mer lika lucia och hjälpa människor som har det svårt, sa han.

Under konserten deltog också instrument­alister och elever från teckensprå­ksutbildni­ngen som tolkade låten Stad i ljus tillsamman­s med elever från språkintro­duktionspr­ogrammet som också läste utdrag från låten på sina modersmål, arabiska, tigrinja och dari.

 ?? Bild: ANNIE GRANZELL ?? LJUS. Lucia spred ljus, värme och skönsång i Vänersborg­s kyrka under onsdagsmor­gonen.
Bild: ANNIE GRANZELL LJUS. Lucia spred ljus, värme och skönsång i Vänersborg­s kyrka under onsdagsmor­gonen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden