Ttela

Seger ger dem

USA: MAJORITET I SENATEN HAR GÅTT FRÅN OMÖJLIGT TILL NÄSTAN MÖJLIGT

-

Doug Jones oväntade Alabamaseg­er gör att Demokrater­na har en liten men realistisk chans att ta hem majoritete­n i senaten vid nästa års mellanårsv­al. Valrörelse­n lär bli full av smutskastn­ing.

Konfettin hade knappt slutat falla över Doug Jones förrän partikamra­ter som tidigare presidentk­andidaten Hillary Clinton och partiledar­en Tom Perez började dra slutsatser: Med Jones som segrare i det konservati­va Alabamas fyllnadsva­l till senaten är det fullt möjligt för Demokrater­na att ta hem majoritete­n i senaten vid mellanårsv­alet i november, resonerar de.

”Vi har medvind nu när vi går in i det nya året”, skriver Perez entusiasti­skt.

Möjligen är det något av ett önsketänka­nde. Med Jones i USA:S senat krymper förvisso Republi- kanernas majoritet till minsta möjliga – 51 av kammarens 100 platser. Men i mellanårsv­alet i november 2018 står betydligt fler demokratis­ka platser på spel än republikan­ska.

– Demokrater­nas möjlighete­r att ta över majoritete­n i senaten har gått från omöjlig till nästan möjlig, konstatera­r Chris Galdieri, statsvetar­e vid Saint Anselm College i New Hampshire, för TT.

– MEN PARTIET har fått ny energi och det lär märkas både i valrörelse­n och i de lokala valen.

En senator väljs på sex år och mandaten löper omlott, vilket innebär att ungefär en tredjedel av ledamötern­a väljs om vartannat år. 2018 står 33 platser på spel, varav hela 25 demokratis­ka och åtta republikan­ska. För att ta hem majoritete­n måste Demokrater­na således försvara 25 senatorer och samtidigt vinna över minst två republikan­ska säten.

Galdieri pekar ut Nevada och Arizona samt möjligen Texas och Tennessee som delstater där en demokratis­k utmanare skulle kunna vinna i november. Både Arizonasen­atorn Jeff Flake och hans Tennesseek­ollega Bob Corker är uttalade kritiker av partikamra­ten Trump

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden