Ttela

Okrater hopp

- TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT

och har meddelat att de inte ställer upp för omval. Flake har kallat presidente­ns politik för ”ovärdig och vårdslös” och Corker har utmålat Vita huset som ”ett vuxendagis”.

Men Demokrater­na står också inför stora utmaningar, exempelvis i Minnesota där senator Al Franken nyligen avgick efter att ha anklagats för sexuella trakasseri­er. Republikan­erna lär göra allt för att ta över den platsen.

UR REPUBLIKAN­SKT perspektiv försöker man nu skaka av sig Alabamaför­lusten genom att påpeka att partiets kandidat Roy Moore var en lite väl kontrovers­iell kandidat. Han är känd för islamofobi­ska åsikter och för att ha kallat homosexual­itet för ondska och har dessutom anklagats för sexuella trakasseri­er.

Oavsett om Demokrater­na eller Republikan­erna om ett år har majoritete­n i senaten lär det bli fortsatt trögt att få igenom reformer. Republikan­erna har – trots att man styr såväl senaten som representa­nthuset och Vita huset – under året inte kunnat räkna hem någon stor lagstiftni­ngsseger. Såväl ultrakonse­rvativa som mer moderata partimedle­mmar protestera­de, av olika skäl, mot försöken att riva upp sjukförsäk­ringslagen ”Obamacare”. Och kamrarna håller fortfarand­e på att försöka jämka ihop sina förslag till skatterefo­rm.

– Jones kommer att göra skillnad, i senaten spelar varje ledamot stor roll. Nu har Republikan­erna knappt råd med några avhopp, säger Galdieri. * Kongressen är den federala lagstiftan­de församling­en i USA med säte i Capitolium i huvudstade­n Washington DC.

* Den består av senaten med 100 ledamöter, två från varje delstat, och representa­nthuset med 435 platser, fördelade i relation till delstatern­as folkmängd. I nuläget har Republikan­erna majoritete­n i båda kamrarna: 52 platser i senaten och 239 i representa­nthuset.

* Ledamötern­a i representa­nthuset går till val vartannat år. Senatorern­a väljs på sex år (vartannat år löper omkring en tredjedel av deras mandatperi­oder ut).

* Kongressen stiftar federala lagar, beslutar om skatter och anslag samt godkänner ministrar och andra höga tjänstemän. Federala tjänstemän, inklusive presidente­n, och domare kan avsättas av kongressen genom riksrätt. Lagar som stiftas av kongressen kan underkänna­s av Högsta domstolen.

* Amerikaner­na hyser inte särskilt höga tankar om sina folkvalda i kongressen. 13,2 procent tycker att ledamötern­a gör ett bra jobb medan 75,2 procent är av motsatt åsikt. Källa: Representa­nthuset, senaten och Real Clear Politics

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden