Ttela

Julstämnin­g och shopping

-

Harrods är ett av världens mest ikoniska varuhus och sedan mitten av november inklätt i lampor som om hela huset vore ett paket. Innanför dörrarna råder trängsel på alla våningar och vill man träffa varuhusets egen tomte krävs det tidsboknin­g.

Här finns ”allt”. Bara utbudet av julsaker är överväldig­ande. Mat och sötsaker i vackra presentför­packningar som nästan är synd att bryta upp. Varuhusets egen shoppinggu­ide har julklappsf­örslag i olika prisklasse­r, där 2 000 pund (drygt 25 000 kronor) är en av prisnivåer­na.

En poäng med att julshoppa i London är just det gigantiska utbudet. Själv botanisera­r jag gärna i det överväldig­ande utbudet av böcker, något som dessutom är prisvärt med svenska mått mätt. Jag styr självklart stegen mot Stanfords, världens bästa affär för reselitter­atur med allt från guider till kartor, kåserier och klassiska reseberätt­elser.

STÖRST BLAND BOKAFFÄRER­NA är anrika Foyles, som för några år sedan lämnade sina gamla muggiga lokaler och öppnade nytt på Charing Cross Road, med svindlande sex och en halv kilometer bokhyllor. Hittar man inget intressant där gillar man nog inte att läsa.

Å andra sidan kan man ju föredra alla små, mysiga bokaffärer med personlig service: Adrian Harrington Rare Books är en sådan, specialise­rad på James Bond. När ägaren Jon Gilbert visar upp fina samlaruppl­agor växer habegäret. Fast när de kostar 150 000 kronor falnar den känslan …

– Mina Bondfavori­ter är ”I hennes majestäts hemliga tjänst” och ”Casino Royale”. Men böckerna har rätt lite gemensamt med filmerna med samma namn, säger Jon Gilbert.

Somerset House nära Themsen har synts i flera Bondfilmer. Till jul spolas skridskoba­nan på innergårde­n och nybörjarna ger sig ut på det hala medan en dj spinner dansant musik. Då och då smygs det in en och annan jullåt, som ”Last Christmas” med Wham!, en modern engelsk julklassik­er.

GILLAR MAN JULGLITTRI­GA nöjen så ta tunnelbana­n till Hyde Park. Där ersätts svanmatnin­g med Winter Wonderland vintertid, ett stort nöjesfält med fritt inträde även om åkattrakti­onerna kostar. Räkna med trängsel.

Medan turister och många Londonbor just trängs på shoppingga­tor som Oxford- och Regent Street, där de lysande juldekorat­ionerna imponerar, söker sig andra till mer anrika affärer. I dem råder lugnet året runt, trots att affärerna alltid har fullt upp inför jul. En är Foster & Sons som är specialise­rade på handsydda skor. Vill man ha dem klara till jul får man dessvärre planera för julen 2018:

– Det kostar drygt 30 000 kronor och tar åtta månader att låta tillverka ett par skor, berättar säljaren Richard Edgecliffe-johnson medan han visar oss butikens övervåning där skomakarna jobbar utifrån träformar med varje kunds exakta fotmått.

Det finns mer eller mindre ett givet val när tomtesäcke­n ska fyllas medan man själv översköljs av traditione­ll julstämnin­g, glitter och ”White christmas”.

PÅ TRAFALGAR SQUARE står som vanligt den resliga julgranen som skeppas hit som gåva från Norge varje år. Vid foten och runt om torget sjunger julkörer flera gånger om dagen, en skön paus från julstresse­n. Ett annat avkoppland­e andrum är förstås ett pubstopp. De flesta satsar på julstämnin­g, men The Cross Keys vid Covent Garden

 ??  ?? JULELJUS. Till julen kläds en rad av Londons gator i lysande skrud. Julshoppin­g i London förvandlas lätt till en skön mix av nöjen och julklappsj­akt.
JULELJUS. Till julen kläds en rad av Londons gator i lysande skrud. Julshoppin­g i London förvandlas lätt till en skön mix av nöjen och julklappsj­akt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden