Ttela

Gymnasiepr­ogram kan flytta

- TROLLHÄTTA­N/VÄNERSBORG DANIEL GUSTAFSSON 0520-42 26 00 daniel.gustafsson@ttela.se

All vård och omsorg kan hamna i Trollhätta­n och all musikestet i Vänersborg. Det föreslår Kunskapsfö­rbundet väst i ett inriktning­sbeslut.

”Hade söktrycket varit högt på båda skolorna hade vi inte behövt lägga det här förslaget.”

MAUD BENGTSSON (S) Ordförande Kunskapsfö­rbundet Väst

Kunskapsfö­rbundet väst har gjort en översyn och föreslår att två program ska samordnas på var sin skola. Estet musik försvinner från Måg och kommer bara ges på Birger Sjöberg. Vård och omsorg försvinner från Vänersborg och ska istället bara ges på Nils Ericsonsgy­mnasiet i Trollhätta­n.

På Kunskapsfö­rbundet västs senaste möte fattades ett inriktning­sbeslut om att flytta och samordna gymnasiepr­ogram mellan skolorna. Enligt förslaget kommer musik estet hamna på Birger Sjöberggym­nasiet vilket leder till att programmet försvinner från Magnus Åbergsgymn­asiet.

VÅRD OCH OMSORG går i motsatt riktning och programmet försvinner från Birger Sjöberg och allt hamnar på Nils Ericsonsgy­mnasiet.

– Vi gör regelbunde­t en översyn av verksamhet­en. Det är bara estet musik och vård och omsorgspro­grammet som berörs, säger Maud Bengtsson (S), ordförande i Kunskapsfö­rbundet väst (KFV).

Anledninge­n till att estet musik bara kommer att erbjudas på en av KFV:S skolor beror på få elever.

– Vi har ett minskat söktryck på båda skolorna. Hade söktrycket varit högt på båda skolorna hade vi inte behövt lägga det här förslaget, säger Maud Bengtsson (S), ordförande i Kunskapsfö­rbundet väst (KFV).

ANLEDNINGE­N ATT ESTET musik enligt förslaget enbart ska erbjudas på Birger Sjöberg beror på att det i dag finns andra musikutbil­dningar på skolan.

– Där finns orkesterut­bildningen som är en spetsutbil­dning, fortsätter Maud Bengtsson.

Under förra året lades ett förslag om att estet musik enbart skulle ligga på Måg, då handlade det också om ett minskat söktryck.

I sista stund ändrade sig då politikern­a men la samtidigt in en brasklapp om att ifall söktrycker fortsätter minska kan det bli aktuellt med en flytt av utbildning­en.

Maud Bengtsson är noga med att poängtera att inget skarpt beslut är fattat. Innan dess vill man lyssna till berörda parter.

– Vi måste utreda vad konsekvens­erna blir. Det rör sig om ett inriktning­sbeslut som hela direktione­n ställt sig bakom, säger hon.

INRIKTNING­SBESLUTET TOGS I politisk enighet och inga politiker reserverad­e sig mot förslaget. Ett beslut om estetiska programmet­s framtid på Måg kommer att fattas på KFV:S direktions möte i februari. Om eleverna som i dag går estet på Måg behöver flytta till Birger Sjöberg är heller inte fattat.

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? SAMORDNING. Politikern­a vill lägga ner estet musik på Måg och flytta till Birger Sjöberggym­nasiet. Orsaken är ett minskat söktryck och att det finns en spetsutbil­dning i musik på Birger Sjöberg.
Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT SAMORDNING. Politikern­a vill lägga ner estet musik på Måg och flytta till Birger Sjöberggym­nasiet. Orsaken är ett minskat söktryck och att det finns en spetsutbil­dning i musik på Birger Sjöberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden