Ttela

Experten svarar: Detta gäller

- JENNY PETERSSON/TT

Vi ska jobba tills vi blir äldre, men kunna ha a-kassa längre upp i åren och få mer i garantipen­sion. Pensionsek­onomen Kristina Kamp hjälper till att reda ut vad som kommer att gälla framöver.

Måste jag jobba längre nu?

– Vid en viss given ålder kan man plocka ut sina pensionspe­ngar och leva på dem. Nu förändras den åldern för den allmänna pensionen, från 61 till successivt 64 år. Det hänger ihop med att vi lever längre. Pensionern­a sjunker när pengarna fördelas på fler år.

– Än så länge vet vi inget tjänstepen­sionen. Privat pensionssp­arande har också ett eget liv.

Berörs alla av detta?

– Är du född 1959 eller senare berörs du på något sätt av förändring­arna i åldersgrän­ser. 2020 höjs den tidigaste pensionsål­dern till 62 år, och du har rätt att jobba kvar till 68 år. Sedan kommer fler höjningar fram till 2026, då gäller 64 år för pensionen och rätt att jobba kvar till 69 år.

– Är du född 1958 eller senare berörs du av ändringar i garantipen­sionen. Från 2023 höjs gränsen för att ta ut garantipen­sion till 66 år.

Politikern­a säger att de har satsas på dem med sämst pensioner. Hur då?

– Garantipen­sionerna ska höjas. Men det är fortfarand­e mycket som är luddigt. En utredning ska presentera­s i februari.

Kommer framtidens pensionäre­r att få mer pengar genom den här uppgörelse­n?

– Det kan man säga eftersom fler kommer att jobba längre. Om man jobbar ett år till får man mer pengar in till sin pensionspo­tt, som ska fördelas på ett år mindre sett till förväntat genomsnitt­slängd. Då får man en högre utbetalnin­g varje månad.

Vad händer om jag inte orkar jobba så länge?

– Sjukersätt­ning och a-kassa ska följa med systemet upp i åldrarna. I dag går gränsen vid 65 år. Är man sjuk eller arbetslös ska man vara med i de systemen.

 ?? Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT ?? Per Bolund (MP), redovisar pensionsöv­erkommelse­n under en pressträff i riksdagen i Stockholm.
Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT Per Bolund (MP), redovisar pensionsöv­erkommelse­n under en pressträff i riksdagen i Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden