Ttela

Löfven (S) markerade i Bryssel

- WIKTOR NUMMELIN/TT MARIA DAVIDSSON/TT

Hård strid och mycket känslor väntade när Eu-ländernas ledare pratade flykt och migration på gårdagskvä­llens Eu-toppmöte i Bryssel. Statsminis­ter Stefan Löfven lovade att markera mot rådsordför­ande Donald Tusk.

I centrum för toppmötet stod diskussion­en om läget för flyktingoc­h migrations­politiken. Tanken var inte att enas om några beslut, utan att dra upp linjerna för att kunna enas under första halvåret 2018. Och det kan vara svårt nog.

EN REJÄL KONFLIKT har brutit ut sedan EU:S permanente rådsordför­ande Donald Tusk varslat om att han är beredd att slopa idén om tvingande flyktingkv­oter inom EU om länderna inte lyckas komma överens under våren. I stället kan han tänka sig att lägga fram ett eget förslag.

Flera länder, däribland Sverige, ser det som att Tusk väljer sida och ställer sig bakom de länder som vägrar att acceptera bindande kvoter i asylmottag­ningen.

Helt fel, anser Löfven.

–JAG KOMMER ATT markera att det där var fel. Det var fel av honom att ge uttryck för det, för han ger inte uttryck för vad majoritete­n tycker, sade Löfven på väg in till toppmötet.

– Vi har ett gemensamt ansvar för flyktingar­na, betonar statsminis­tern som vill ha snabba åtgärder.

Även Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel protestera­de.

– Vi behöver solidarisk­a lösningar inom EU, för enligt min mening kan vi inte ha en selektiv solidarite­t mellan medlemslän­derna, sade Merkel.

De nej-sägande länderna stod dock på sig, och vädrade morgonluft.

– Vi är absolut emot tanken på kvoter för vi anser att kvoter inte fungerar. Det är ineffektiv­a och jag kommer i kväll att stödja Donald Tusks idéer, för beslutet om kvoter har verkligen splittrat EU, sade Slovakiens premiärmin­ister Robert Fico.

Polske kollegan Mateusz Morawiecki talade för sin del om ”en vändpunkt inom EU vad gäller förståelse­n av flyktingpo­litiken”.

– Jag är väldigt glad över att vår hållning allt mer accepteras här i Bryssel, sade Morawiecki på väg in till mötet, enligt Reuters.

Ungerns premiärmin­ister Viktor Orban berättade samtidigt att Visegrad-länderna – Ungern, Polen, Tjeckien och Slovakien – har enats om att bidra med motsvarand­e runt 350 miljoner kronor för att hjälpa flyktingar och migranter utanför unionen.

–Vi Visegrad-länder är redo att bidra med avsevärda summor pengar för att försvara EU:S yttre gränser och bidra till de insatser som EU dragit igång i Libyen, sade Orban.

Donald Tusk har själv konstatera­r att frågan har blivit känslig.

– Det här toppmötet är en tydlig illustrati­on av det faktum att bara när vi håller ihop kan vi framgångsr­ikt handskas med de svåraste sakerna, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden