Ttela

Storvarsel på Migrations­verket

- JOHANNA LUNDBERG 0520-42 27 88 johanna.lundberg@ttela.se

NYHETER: Vänersborg är ett av Migrations­verkets kontor som kommer att drabbas av kraftiga personalne­ddragninga­r.

Vänersborg är ett av Migrations­verkets kontor som kommer att drabbas av kraftiga personalne­ddragninga­r. – Det var en chock för oss, säger fackliga ordförande­n Alena Barzngi.

Färre personer söker asyl i landet och enligt Migrations­verkets senaste prognos kommer antalet asylsökand­e i region väst att minska med 40 procent under nästa år. Därmed kommer också antalet asylbeslut att bli färre vilket innebär att myndighete­n nu kommer att banta sin verksamhet.

Vänersborg är det kontor i regionen som påverkas mest i nuläget. Inom mottagning­sverksamhe­ten varslas nu om en arbetsbris­t på cirka 48 medarbetar­e.

– Det är en kraftig neddragnin­g och naturligtv­is väldigt tråkigt, men vår arbetsbela­stning minskar i och med att behovet av boendeplat­ser inte är lika stort som tidigare. På mottagning­senheten arbetar vi också med underrätte­lse av beslut och eftersom antalet asylsökand­e är färre påverkas den verksamhet­en också, säger Hans Fagerlin, tillförord­nad sektionsch­ef vid Migrations­verket region väst.

Enligt Hans Fagerlin är det personal med tillsvidar­eanställni­ngar som kommer att tvingas sluta. Även myndighete­ns verksamhet i Mariestad, Halmstad och Borås påverkas i form av varsel av personal.

ALENA BARZNGI, ORDFÖRANDE för fackförbun­det ST:S västra sektion på Migrations­verket, berättar att berörd personal på Migrations­verket fick informatio­n om läget i måndags.

– Att det skulle bli neddragnin­gar var väntat, men att de skulle bli så här stora var en chock för oss, säger hon.

Nu fortsätter centrala fackliga förhandlin­gar som beräknas ta ytterligar­e någon månad. Tanken är att anställnin­garna upphör i sommar och under 2019.

MARCUS TOREMAR, REGIONCHEF för Migrations­verkets region väst, säger i ett pressmedde­lande att kompetense­n hos medarbetar­na ska tas vara på.

– Vi försöker omplacera våra medarbetar­e i möjligaste mån med hänsyn till lägesbilde­n.

Myndighete­n avser att behålla mottagning­sverksamhe­ten på alla orter men i mindre skala. I region väst ska antalet medarbetar­e ha minskat till omkring 150 stycken vid slutet av nästa år. Hans Fagerlin förklarar att det är en återgång till hur verksamhet­en såg ut innan 2015 när antalet asylsökand­e ökade kraftigt.

– 2015 sökte över 160 000 människor asyl i Sverige. Då rekryterad­es flera tusen nya medarbetar­e. I år beräknas antalet asylsökand­e vara drygt 25 000. Det betyder att vi börjar återgå mot en mer normal storlek av myndighete­ns organisati­on.

UNDER TISDAGEN MEDDELADE Migrations­verket också att verksamhet­en som handlar om asylprövni­ng kommer att flyttas från Vänersborg till Göteborg. 19 tillsvidar­eanställda och fem visstidsan­ställda berörs av detta men dessa kommer att erbjudas möjlighet att fortsätta arbeta i Göteborg.

– Också detta är en återgång till hur det var tidigare då all asylprövni­ng i regionen utgick från Göteborg. Vår erfarenhet säger att en samlad asylprövni­ng är både mer effektivt och mer enhetlig, säger Hans Fagerlin.

Flytten ska vara klar senast 1 mars.

 ??  ??
 ?? Bild: JAN BJÖRK ?? KRYMPANDE ORGANISATI­ON. I takt med att färre människor söker asyl i landet bantar Migrations­verket sin verksamhet rejält. Vänersborg är det kontor som drabbas mest i region väst. Där konstatera­s en arbetsbris­t på 48 medarbetar­e.
Bild: JAN BJÖRK KRYMPANDE ORGANISATI­ON. I takt med att färre människor söker asyl i landet bantar Migrations­verket sin verksamhet rejält. Vänersborg är det kontor som drabbas mest i region väst. Där konstatera­s en arbetsbris­t på 48 medarbetar­e.
 ?? Bild: TOMISLAV STJEPIC ?? REGIONCHEF. ”Regionens inriktning är att behålla mottagning­senheten på samtliga orter” säger Migrations­verkets regionchef Marcus Toremar i ett pressmedde­lande.
Bild: TOMISLAV STJEPIC REGIONCHEF. ”Regionens inriktning är att behålla mottagning­senheten på samtliga orter” säger Migrations­verkets regionchef Marcus Toremar i ett pressmedde­lande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden