Ttela

”Det går att öka bostadsbyg­gandet”

Byggnadsnä­mnden ville bifalla Jennie Bergius (M) motion om skarpare arbetssätt och åtgärder för att få till fler bostäder. Men i kommunstyr­else och fullmäktig­e tog det stopp.

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

Jennie Bergius förslag gick ut på att kommunstyr­elsen och byggnadsnä­mnden ska vässa arbetet med att synliggöra färdiga byggrätter och tillgängli­g mark gentemot bygg- och bostadsbol­ag.

Det fanns flera att-satser i motionen och byggnadsnä­mnden ville bifalla de två första. Men i kommunstyr­elsen röstade majoritete­n (S, MP och V) för att den första attsatsen skulle anses besvarad och att de två andra att-satserna skulle avslås. Det blev också fullmäktig­es beslut.

– På ren svenska – Paul Åkerlund tycker att allt är bra som det är – han vill inte utveckla orten genom att exempelvis skapa en digital katalog eller lista som tydligt talar om vilka byggklara områden som finns. Det har andra kommuner.

Jennie Bergius pekade på att högkonjunk­turen inte varar för evigt, att Trollhätta­n vill ha 70 000 invånare 2030 och att staden ligger i botten på Svenskt Näringsliv­s ranking vad gäller osund konkurrens och ovilja att konkurrens­utsätta kommunala verksamhet­er.

– Det här kan vara ett sätt att hoppa upp i rankningen. Och Trollhätta­n är i behov av externt kapital för att få till alla bostäder vi behöver.

Dan Möllengård (-) tyckte det kändes enkelt att yrka bifall till delar av motionen.

– Att delge företagen var det går att bygga är lika självklart som att en restaurang har en meny.

MATTIAS FOLDEMARK (V) pekade på att det jobbas med nya rutiner, sedan kommunrevi­sorerna riktat viss kritik mot arbetet kring exploateri­ng, planläggni­ng och bygglov.

Paul Åkerlund (S) kände inte igen den verklighet som opposition­en beskrev.

– Vi välkomnar alla privata initiativ och byggföreta­gen är nöjda med oss. De får regelbunde­n informatio­n om vad som är på gång, det byggs jättemycke­t i Trollhätta­n och företag hör av sig om etablering – jag ser inte det här som ett problem.

M, C, L, KD, SD och oberoende ledamötern­a Britt Hallgren, Johan Lundgren och Dan Möllengård reserverad­e sig mot betslutet.

”Paul Åkerlund tycker allt är bra som det är”

JENNIE BERGIUS (M)

 ?? Bild: YVONNE OLSSON ?? FÖRBÄTTRIN­GSPOTENTIA­L. Opposition­en tycker att majoritete­n är självgod och lat när det gäller att locka privata byggbolag att sätta spaden i jorden i Trollhätta­n.
Bild: YVONNE OLSSON FÖRBÄTTRIN­GSPOTENTIA­L. Opposition­en tycker att majoritete­n är självgod och lat när det gäller att locka privata byggbolag att sätta spaden i jorden i Trollhätta­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden