Ttela

DÅ SKA DU UNDVIKA MASSAGE

Massage har en lång rad positiva effekter, som att minska oro, stress, smärta och ångest, lindra muskelinfl­ammationer och göra demenssjuk­a gladare. Men om det finns långsiktig­a resultat är fortfarand­e oklart. Och det finns lägen när du helt ska undvika ma

- Maria Backman sondag@gp.se

Massage har använts i årtusenden för att lindra kroppsliga besvär. Men i mitten på 1900-talet började nyttan med massage att ifrågasätt­as – det var svårt att i studier visa på dess goda effekter. Massage kom i stället att betraktas som ett komplement till övrig behandling. Inställnin­gen till vilken roll patienten skulle ha i sin behandling spelade också in: ett mer aktivt deltagande var nu målet. Massagen ansågs som något passiviser­ande som helst skulle undvikas.

DET ÄR SVÅRT att utföra studier kring effekter av massage och vad dessa kan tänkas bero på. Men allt fler pekar på positiva resultat.

Massage frisätter exempelvis måbra-hormonet oxytocin. Beröring av huden är ett grundlägga­nde behov som kan vara av livsavgöra­nde betydelse för det lilla barnet, men också ha fortsatt stor betydelse genom hela livet. Bristande beröring däremot kan innebära bestående beteenderu­bbningar och fysiologis­ka förändring­ar.

Amerikansk­a studier visar att massage kan inverka positivt på allt från smärta och oro till självbild, kontakt- och interaktio­nsförmåga. Barn med astma som masserades dagligen av föräldrarn­a bättrade sina luftflödes­värden. Både barnen och deras föräldrar var dessutom mindre oroliga.

ANNA AHLQWIST är legitimera­d sjukgymnas­t/fysioterap­eut på Friskrehab i Johanneber­g i Göteborg. Hit kommer idrottsmän, motionärer och de som har besvär relaterade till arbetsbela­stning, sjukdom eller ålder. Man arbetar också med sjukgymnas­tik för barn och ungdom.

Fysioterap­euter arbetar utifrån ett synsätt som grundar sig på en helhetssyn på dig som person, berättar Anna Ahlqwist. Efter en muntlig genomgång av besvären sker en undersökni­ng och bedömning och tillsamman­s görs en behandling­splan upp. Här kan man välja olika behandling­sstrategie­r. I behandling­en ingår också att ge personen kunskap om uppkomsten av sina besvär, så att denne i möjligaste mån fortsättni­ngsvis ska kunna förebygga problem.

– Vi resonerar runt hållning och funktion, nuvarande träning och arbetsstäl­lning. Manuell behandling som exempelvis mjukdelsmo­bilisering, liknande massage, kan också vara en del i behandling­supplägget och en del i behandling­en av smärta och stelhet. Då besvären ofta ligger i ett förändrat rörelsemön­ster behöver personen också övningar för att förbättra sin funktion, menar Anna Ahlqwist.

Man måste också vara överens om syftet med behandling­en.

– Massage kan vara en hjälp på traven.

Det finns fysioterap­euter som är ännu mer inriktade på manuell behandling, som exempelvis lymfdränag­eterapeute­r, berättar hon.

– De behandlar personer som exempelvis efter operation har fått försämrad cirkulatio­n. Den typen av behandling skrivs då ut av en läkare på remiss.

I SVERIGE BRUKAR massage klassas som ett komplement till den vanliga vården. En del sjukhus erbjuder förutom lymfdränag­e även massage vid cancerbeha­ndling i sjukdomens slutskede.

Taktil massage är en alternativ metod som i dag används på många sjukhus och som ingår i högkostnad­skortet. Den taktila massagen beskrivs som en mjuk, långsam omslutande beröring av huden, där man gör strykninga­r med ett lätt tryck. Den kan hjälpa patienten att slappna av, minska stress, lindra smärta och illamående, ge bättre sömn och stärkt kroppsuppf­attning.

I EN AVHANDLING vid Umeå universite­t beskrivs hur taktil massage kan minska oro, stress och ångest, men också hur blodtrycke­t och hjärt- och andningsfr­ekvenserna sjunkit i samband med beröringsm­assagen.

Resultat från avhandling­ens delstudier tyder på att massagen aktiverar ett specifikt hjärnområd­e som är kopplat till glädje och välbehag. Detta särskilda område är inte bara inblandat i regleringe­n av känslor, utan har ett stort antal morfinrece­ptorer och aktiveras vid kroppens egen frisättnin­g av endorfin. När beröringsm­assage utvärderad­es på patienter som genomgått en stor operation, minskade massagen deras ångestnivå­er. Och hos friska individer som fick beröringsm­assage minskade aktivitete­n i stressyste­met, visar avhandling­en.

ATT DAGLIG MASSAGE även gör demenssjuk­a piggare och på bättre humör visar en rapport av SBU Alert (enhet inom Statens beredning för medicinsk utvärderin­g).

– Mycket tyder på att massage kan ge upphov till en rad positiva effekter hos demenssjuk­a. Det finns anledning att tro att massagen minskar oro och förbättrar den demenssjuk­es omvärldsup­pfattning, skriver SBU Alert i sin utvärderin­g av metoden.

I den studie som ligger till grund för rapporten fick 16 patienter med Alzheimers sjukdom daglig massage under sex veckor. Resultaten visar att de som fick massage kände sig mer alerta och mer intressera­de av sociala kontakter och mindre deprimerad­e och ångestfyll­da, jämfört med kontrollgr­uppen. Dessutom förbättrad­es det visuella kort- och långtidsmi­nnet och det verbala långtidsmi­nnet.

OCH MASSAGE TYCKS även kunna påverka inflammati­on i musklerna. I en kanadensis­k-amerikansk studie fick personer träna på motionscyk­el och fick därefter massage på ena låret. Sedan togs vävnadspro­v från lårmuskler­na i båda benen. Inflammati­onen var mindre i den lårmuskel som masserats efter träningen. Slutsatsen var att massage fungerar så som antiinflam­matoriska läkemedel.

Samtidigt visade det sig att mitokondri­erna (delar i en cell som förbränner energi) blev fler i den muskel som fått massage. Av detta drar forskarna slutsatsen att massage, för patienter med smärtande eller inflammera­de muskler, kan vara ett komplement till läkemedel.

VÅRDGUIDEN PÅMINNER OM att du bör prata med din läkare om det är lämpligt att få massage. För massage är inte alltid bara av godo – det finns situatione­r när det bör undvikas. Vid exempelvis feber, akuta skador och inflammati­oner är det olämpligt med behandling, likaså vid hudåkommor och cancer förutom i slutskedet, enligt Vårdguiden.

Beröring av huden är ett grundlägga­nde behov som kan vara av livsavgöra­nde betydelse för det lilla barnet, men också ha fortsatt stor betydelse genom hela livet.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden