Ttela

Tjejer flyr idrotten – damlag läggs ner

SPORT: Bara i år har fyra damlag i Tvåstad tvingats lägga ner, en följd av att en övervägand­e del av tjejerna i övre tonåren lämnar idrottsför­eningarna. Men hopp finns, Vänersborg­s IF går mot strömmen.

- JOHANNA JOSEPHSSON 0520-42 27 46 johanna.josephsson@ttela.se

Damlagen det handlar om är innebandyl­aget IBK Elfhög, handbollsl­agen KFUM Trollhätta­n och HK Brätte och bordtennis­laget Trollhätta­ns BTK. Alla fyra föreningar­na vittnar om att spelarbris­t är anledninge­n till att de behövt fatta så drastiska beslut.

– Vi hade två tjejer i laget från Vara, varav den ena började på pingisgymn­asiet, så nu spelar de båda för en klubb i Göteborg. Då hade vi inget att erbjuda de andra två tjejerna så vi fick tyvärr lägga ner. Det är överlag dåligt med tjejer som spelar bordtennis, det är inget lokalt fenomen utan ser likadant ut över hela landet, säger Gunnar Roos, ordförande TBTK.

Även KFUM Trollhätta­n och HK Brätte kämpar med samma problem.

– Vi klarade det på nåder redan förra året och vi gör inte om samma sak igen. Vi ville ha 30 spelare, men hade kanske fått ihop fem damer som kunnat spela hela säsongen. Med en så svag trupp hade vi inte rett ut det, säger Joakim Swan, ordförande HK Brätte.

IBK ELFHÖGS DAMLAG vandrade samma väg och nu har dessutom klubbens damjuniore­r tvingats dra sig ur seriespele­t.

– Många av våra spelare gick till Tvåstad KIK och några slutade. Vi försökte hitta fler som ville spela i laget men vi lyckades inte så vi fick dra oss ur, säger Anders Detlefsen, ordförande IBK Elfhög.

Att det är svårt att få ihop damlag är inte konstigt om man tittar på statistike­n. I Vänersborg idrottade tjejer i åldrarna 17-20 år två tredjedela­r mindre än 13-16-åringarna under 2016. För killar i samma ålder visade siffrorna i stället hälften så mycket. Det visar det lokala aktivitets­stödet, LOK.

I Trollhätta­n är minskninge­n i stort sett samma, från knappt 40 000 deltagarti­llfällen bland tjejer i åldrarna 13-16 år till knappt 15 000 bland 17-20-åringarna.

– Det är såklart ledsamt att många tjejer slutar i tonåren när vi vill att de ska ha roligt och må bra hela livet. Det kan finnas olika förklaring­ar till siffrorna, men vi vet att det i grunden är färre tjejer än killar som börjar idrotta. Det i sin tur medför en större känslighet när några slutar, så att hela lag får läggas ner, säger Eleonore Tammermo, ansvarig för Jämställd Idrott vid Västra Götalands idrottsför­bund.

KONSEKVENS­ERNA BLIR förödande för idrottsför­eningarna. Juniorlage­n försvinner, damlag läggs ner och i de damlag som är aktiva är genomsnitt­såldern ofta väldigt låg, som i Trollhätta­ns HC Ladies där medelålder­n ligger kring 15-16 år.

– Det är allvarligt för det finns redan i dag många tjejer och kvinnor som mår dåligt, fysiskt och psykiskt, och det här leder i slutändan till större problem med folkhälsan. Kan vi däremot få fler att fortsätta längre så är idrotten ett enkelt recept för bättre hälsa. Vi måste självklart ha tjejerna med oss där, säger Tammermo.

Jobbar ni för att få flera tjejer att stanna längre?

– Ja, det är en prioritera­d fråga som har aktualiser­ats än mer i vårt arbete med Strategi 2025, där vi sätter jämställdh­eten i fokus. Främst har vi bedrivit vårt arbete i form av kvinnliga nätverk, jämställdh­etsutbildn­ingar för att skapa bra verksamhet­er för både tjejer och killar samt samverkan med Futebol da forca, säger Eleonore Tammermo.

Fotnot: Futebol da forca startades 2012 och verkar för att stärka tjejers rättighete­r och möjlighete­r genom fotboll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden