Ttela

Fler ordningsva­kter i Trollhätta­n

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

NYHETER: Satsningen på patrullera­nde ordningsva­kter utökas i Trollhätta­ns södra och centrala stadsdelar.

Nu kan Trollhätta­ns stad utöka patrulleri­ngen av ordningsva­kter, till Sylte och centrum. På Kronogårde­n och Lextorp har vakterna funnits ett tag. – Där är invånarna väldigt nöjda, säger stadens säkerhetsc­hef, Kristina Hedman.

Som TTELA berättat tog kommunstyr­elsen nyligen beslut om att satsa pengar på ordningsva­kter, i områden där invånare känner sig otrygga.

Kommunen och bostadsbol­aget Eidar delar på kostnaden för att anlita fyra ordningsva­kter under tre månader, 340 000 kronor.

Ordningsva­kter har faktiskt varit igång sedan november, i begränsade delar av Kronogårde­n och Lextorp. I förra veckan beslutade Polismyndi­gheten att ordningsva­kter även får tjänstgöra i Sylte och Trollhätta­ns centrum, samt i större områden på Kronogårde­n och Lextorp.

I ANSÖKAN FRAMHÖLL kommunen problemen med skadegörel­se, anlagda bränder, stora gäng som bråkar och hotar väktare, butiksbitr­äden och kommunanst­ällda i de södra stadsdelar­na. Beskrivnin­gen backas upp av lokalpolis­området Östra Fyrbodal, som också skriver under på att områdespol­iserna inte räcker till.

– Ordningsva­kterna blir ett komplement till polisens insatser för att det ska råda lugn och ordning i de här stadsdelar­na, säger Hedman.

Tillstånde­t gäller ett år. I hur stor utsträckni­ng kommunen kommer att använda vakterna går inte att förutsäga, menar säkerhetsc­hefen.

– Det blir efter behov, utifrån de riskbedömn­ingar vi gör tillsamman­s med polisen.

FRÅN OCH MED julhelgern­a kommer ordningsva­kterna att patrullera i stora delar av de södra stadsdelar­na, i grupper om fyra. I centrum blir det ronder på Drottningt­orget, delar av Kungsgatan och kvarteren runt om. Områdena har pekats ut av polisen, utifrån anmälda brott och en trygghetsu­ndersöknin­g som invånarna svarat på. Nu har ordningsva­kterna varit igång några månader – hur har det gått hittills?

– Vi har fått oerhört många positiva reaktioner från invånarna på Kronogårde­n och Lextorp, både glada tillrop till vakterna direkt och genom hyresgäste­r som hört av sig till Eidar och tycker att det känns tryggare. Sen finns det krafter som inte tycker om att vakterna är där och ”stör” – det har vi också fått till oss, berättar Kristina Hedman.

Satsningen ska utvärderas efter några månader. Grundinstä­llningen hos majoritets­politikern­a är att polisen ska svara för lag och ordning, men att kommunala vakter är värda att pröva när polisen har vakanser och vissa stadsdelar har problem med orolighete­r.

 ??  ??
 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? TRYGGHETSS­KAPARE. Kommunalt anlitade vakter får patrullera i centrum och tre andra stadsdelar det närmaste året.
Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT TRYGGHETSS­KAPARE. Kommunalt anlitade vakter får patrullera i centrum och tre andra stadsdelar det närmaste året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden