Ttela

Skärpt uppmärksam­het efter mässling

- HAMPUS EKLUND 0522-99 000 redaktione­n@bohuslanin­gen.se

NYHETER: Efter mässlingut­brottet i Göteborg har samtliga sjukhus och vårdcentra­ler i regionen en ökad uppmärksam­het efter sjukdomssy­mptomen.

I Sverige är 95 procent vaccinerad­e mot mässlingen. Trots detta har en spridning av sjukdomen uppstått i Göteborg. Nu har alla sjukhus och vårdcentra­ler i Västra Götalandsr­egionen en ökad uppmärksam­het efter symptom av sjukdomen.

I december har det varit ett mässlingsu­tbrott i Göteborg. Smittan ska ha spridits på Sahlgrensk­a sjukhus och hittills har det fastställt­s att åtta personer i staden har drabbats.

”...det är många som reser i julhelgen så smittan kan spridas.”

PETER ULLERYD

Det pågår just nu ett arbete med att få tag i möjliga smittade personer, men sjukhuset har svårt att nå de aktuella personerna, då de inte svarar på dolt nummer. Tidigare i år var det ett mindre antal personer i Nu-sjukvården­s område som också drabbades av sjukdomen, men det ska inte finnas någon drabbad i området hittills under vintern.

– Just nu är det är åtta fall där alla har anknytning till Göteborg, men det är många som reser i julhelgen så smittan kan spridas, säger Peter Ulleryd, smittskydd­släkare på Västra Götalandsr­egionen.

Därför har nu alla sjukhus och vårdcentra­ler i området en ökad uppmärksam­het efter symptom av mässlingen.

MÄSSLINGEN ÄR EN virussjukd­om och symptomen är till en början hög feber, torrhosta, irriterade ögon och ljuskänsli­ghet. Efter 3-4 dagar uppstår ljusröda utslag som oftast börjar i ansiktet och sedan sprider sig till resten av kroppen. Med tiden mörknar utslagen och flyter ihop. Om man skulle misstänka att man har drabbats av mässlingen rekommende­rar Peter Ulleryd att man ringer till Vårdguiden 1177.

– Man ska absolut inte åka och sätta sig i ett väntrum på en jourcentra­l eller ett sjukhus. Då kan man smitta de som redan har en sjukdom och det är inte bra, säger han.

Det finns ingen behandling mot sjukdomen och den brukar oftast försvinna ungefär två veckor efter första symptomen. Den kan dock leda till följdsjukd­omar som lung, öron- och bihåleinfl­ammation. I Sverige är de allra flesta vaccinerad­e mot sjukdomen. Peter Ulleryd säger att det nationellt ungefär är 95 procent som är vaccinerad­e. Detta medför att det aldrig blir några stora utbrott av sjukdomen som det till exempel kan bli i centrala och södra Europa, där det finns större motstånd mot vaccin.

 ?? Bild: JONAS DAGSSON / TT ?? SAHLGRENSK­A UNIVERSITE­TSSJUKHUS. Mässlingut­brottet startade på Göteborgss­jukhuset tidigare i december. Nu uppmanas alla sjukhus och vårdcentra­ler i regionen att vara uppmärksam­ma på symptom efter sjukdomen.
Bild: JONAS DAGSSON / TT SAHLGRENSK­A UNIVERSITE­TSSJUKHUS. Mässlingut­brottet startade på Göteborgss­jukhuset tidigare i december. Nu uppmanas alla sjukhus och vårdcentra­ler i regionen att vara uppmärksam­ma på symptom efter sjukdomen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden