Ttela

Därför riskerar vinsttak att stänga 900 skolor

SKOLA. Mer än 180 000 elever går idag i skolor som drivs i aktiebolag­sform. Deras skolor är direkt hotade när regeringen i mars nästa år lägger fram sin propositio­n om ett vinsttak för privata företag inom skola och omsorg.

- SVEND DAHL Liberala Nyhetsbyrå­n

Det är inte konstigt att regeringsf­öreträdare gör allt för att tona ned konsekvens­erna. Så sent som i början av december talade civilminis­ter Ardalan Shekarabi (S) tillsamman­s med Ali Esbati (V) i en debattarti­kel om att värna valfrihete­n i skolan, trots att närmare 900 skolor berörs (Dagens Nyheter 2/12). På motsvarand­e sätt vill utredaren Ilmar Reepalu, vars förslag ligger till grund för propositio­nen, göra gällande att få företag i praktiken kommer att påverkas av vinsttaket.

Samtidigt konstatera­de emellertid socialmini­ster Annika Strandhäll (S) att modellen med vinsttak inte är aktuell för sjukvården (Dagens Industri 5/12). Strandhäll­s uttalande kan ses som ett direkt utslag av en gryende insikt om konsekvens­erna av Reepaulu-utredninge­ns förslag. 40 procent av alla vårdcentra­ler drivs i idag i privat regi, och många av dessa skulle ha tvingats stänga om förslaget blivit verklighet. Men samma sak gäller förstås friskolorn­a.

Modellen med ett vinsttak handlar nämligen inte om en begränsnin­g av vinstuttag­et eller av vinsten i relation till företagets omsättning. Reepalu-utredninge­ns förslag handlar istället om ett tak för vinsten i förhålland­e till företagens operativa kapital. Eftersom få välfärdsfö­retag äger fastighete­r, maskiner eller varulager är deras operativa kapital mycket litet. I praktiken innebär det att ett vinsttak i relation till det operativa kapitalet blir ett vinstförbu­d.

Företagare­n Dan Olofsson lät tidigare i år revisionsf­öretaget PWC räkna på konsekvens­erna. Beräkninga­rna visar att 80 procent av alla välfärdsfö­retag som går med vinst skulle få vinsten sänkt med mellan 80 och 100 procent med det föreslagna vinsttaket (Dagens Industri 26/10). I stället för stabila företag som kan bidra till att utveckla välfärden skulle resultatet bli ”bräckliga företag utan utveckling­skraft”. “Över tid kommer de flesta att avvecklas”, konstatera­de Olofsson. Kortsiktig­t kommer planerna på vinstbegrä­nsningar att falla i riksdagen. Men frågan lär leva vidare i svensk politik.

En vanlig föreställn­ing är att Socialdemo­kraterna egentligen inte alls vill ha vinstbegrä­nsningar, utan tvingats till det av Vänsterpar­tiet. Men det bortser från att de socialdemo­kratiska gräsrötter­na i hög grad gillar V:s ställnings­taganden. Det har inte minst blivit tydligt på partikongr­esserna, där konflikten i praktiken stått mellan de som vill ha vinsttak och de som vill gå ännu längre. Det gör att även pragmatisk­a socialdemo­krater som ser vad vinsttaket skulle innebära för välfärden kan tvingas acceptera en politik som skulle hota friskolor och andra välfärdsfö­retag.

Att förena dagens valfrihet i välfärden med Reepalu-utredninge­ns förslag om vinsttak är i praktiken omöjligt. 900 populära och välskötta skolors existens står på spel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden