Ttela

Hade hjärnblödn­ing - nekades ambulans

- DANIEL GUSTAFSSON 0520-42 26 79 daniel.gustafsson@ttela.se

Två ambulanssj­ukskötersk­or kritiseras av IVO efter att de inte tog med en man i ambulansen. Senare kunde det konstatera­s att mannen drabbats av hjärnblödn­ing. Chefen för ambulansve­rksamheten beklagar det inträffade.

En man i Färgelanda föll ihop i hemmet och blev okontaktba­r. En nära anhörig ringde då ambulans som kom till platsen. De båda sjuksköter­skorna som körde ambulansen vägrade ta med sig mannen och hänvisade i stället mannen till närakuten på Dalslands sjukhus i Bäckefors.

Personalen i Bäckefors gjorde en annan bedömning och mannen fördes i ilfart med ambulans till Näl. Där konstatera­des att mannen drabbats av en hjärnblödn­ing och han fördes till Sahlgrensk­a för vård.

Händelsen anmäldes av den anhörige till IVO (Inspektion­en för vård och omsorg). Myndighete­n har nu fattat beslut i ärendet och riktar skarp kritik mot de båda sjuksköter­skorna. IVO menar att den medicinska handläggni­ngen och omhänderta­gandet var bristfälli­gt.

Chefen för Nu-sjukvården­s ambulansve­rksamhet Björn Kalin beklagar det inträffade.

– Det är mycket olyckligt och beklagligt. I första hand beklagar vi den fördröjda behandling­en, säger han.

Några särskilda rutiner kommer inte att ses över, men Björn Kalin menar att rutinerna ses över löpande.

– Vi har bra rutiner, men det måste säkerställ­as att det skrivs journaler, fortsätter han.

En av sjuksköter­skorna skriver i ett svar till IVO att orsaken till det inträffade beror på att ett större ansvar att göra bedömninga­r lagts på ambulanspe­rsonalen. Han menar också att tidsbrist lett till en bristande dokumentat­ion.

Den argumentat­ionen köper inte chefen för ambulansve­rksamheten.

– Vi har 170 sjuksköter­skor och ingen annan har signalerat något liknande. Legitimera­d personal måste alltid skriva journaler, hinner man inte får man prioritera bort något annat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden