Ttela

Skrev brev till våldtäktsm­annen

NOSSEBRO: ”JAG VISSTE INTE VART JAG SKULLE TA VÄGEN”

- NANNA NILSSON 0520-42 26 00 nanna.nilsson@ttela.se

Sofia Strömdahl, som gick gymnasiet i Trollhätta­n, hade precis flyttat till en stad längre söderut i Sverige för att komma närmare sin mamma. Flytten från Nossebro skulle bli hennes chans att börja om och glömma mobbingen som skett under högstadiet­iden. Över nätet hade hon kommit i kontakt med en kille som verkade trevlig och efter att ha pratat en tid bestämde de sig för att träffas.

– Han ville träffas på kvällen, men jag sa att jag hellre ville träffas på dagen och det accepterad­e han, berättar Sofia.

DE MÖTTES UPP i centrum men ganska snart sa killen att han ville att de skulle åka någon annanstans.

– Han tvingade mig att följa med till hans stuga, jag sa nej flera gånger men han tjatade.

När de kom till stugan förgrep sig mannen på Sofia.

– Jag försökte ta mig loss och streta emot, men då höll han fast mig. Till slut blev jag paralysera­d.

SOFIA LYCKADES TILL slut ta sig ut från stugan men ångesten var så starkt att hon bara sprang runt utomhus. Resten av kvällen minns hon bara delar av.

– Jag visste inte vart jag skulle ta vägen. * Under 2016 anmäldes 20 300 sexualbrot­t, varav 6 720 rubricerad­es som våldtäkt. Enligt Brottsföre­byggande rådets (BRÅ) Nationella trygghetsu­ndersöknin­gen uppger 2,4 procent av befolkning­en (16–79 år) att de utsatts för sexualbrot­t under 2016, vilket motsvarar cirka 181 000 personer. Det är en ökning jämfört med 2015, då 1,7 procent uppgav att de hade blivit utsatta. Källa: BRÅ

Sofia berättar att hon minns hur hon kom hem och gick rakt in i duschen för att tvätta bort ”alla äckelkänsl­or”. Hon skämdes för att ha träffat killen trots sin mammas varningar. Genom att festa och dricka sig redlös försökte hon förtränga det som hänt.

– Det hjälpte för stunden men sen började jag ta ut det över maten. Om jag blir pinnsmal är jag inte attraktiv och då kommer ingen vilja våldta mig tänkte jag.

Det tog flera månader innan hon vågade öppna upp sig och berätta vad som hänt.

– Jag berättade först för min kurator och sen för min mamma, men jag sa inte så mycket i början bara att jag blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp.

SOFIA POLISANMÄL­DE ALDRIG övergreppe­t utan ville helst bara glömma vad som hänt och gå vidare. Idag beskriver hon sig som en mycket gladare tjej med perioder då hon mår sämre. I april fick hon hjälp med sin anorexia och insåg att om hon inte tar tag i sitt mående kommer hon att dö.

– Det var då jag började kriga för det friska. Att jag började äta gjorde att jag började må mycket bättre, maten blir ju som ens medicin.

MEN VÄGEN MOT att må bättre har inte varit spikrak. Sofia har tampats med sig själv och minnena från högstadiet­iden då vardagen bestod av gliringar, hot och även slag från skolkamrat­er. Det ledde till att panikånges­tattacker och svimningar kom in tidigt i hennes liv.

Sofia har sedan hon var 14 år bloggat om sin vardag. Nu använder hon bloggen för att nå ut till andra som lider av psykisk ohälsa. Hon beskriver bloggandet som en slags terapi och har därför skrivit ett blogginläg­g riktat till våldtäktsm­annen för att bearbeta övergreppe­t.

2015 var ett mörkt år för Sofia Strömdahl. Hon var 21 år och hade blivit våldtagen av en kille hon träffat över nätet. Nu berättar hon sin historia för att belysa psykisk ohälsa.

– JAG VILLE helt enkelt att han skulle se det. Han kommer förmodlige­n inte förstå men det kändes skönt att gå ut med det, även fast att han inte ser det. Han påstod att jag får vara beredd på att bli våldtagen eftersom jag har den kropp jag har.

I framtiden vill Sofia föreläsa om psykisk ohälsa och sexuella övergrepp.

– Jag tycker det är viktigt att prata om eftersom det är väldigt vanligt att tjejer blivit utsatta för det här.

 ?? Bild: PRIVAT ?? BERÄTTA. Genom att berätta om vad som hänt henne vill Sofia peppa andra som varit med om samma sak att våga berätta om det och göra en polisanmäl­an.
Bild: PRIVAT BERÄTTA. Genom att berätta om vad som hänt henne vill Sofia peppa andra som varit med om samma sak att våga berätta om det och göra en polisanmäl­an.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden