Ttela

Vrakdel efter lyxbåt trålades upp

Fiskebåten trålade upp vrakdelar på mer än 80 meters djup. Nu kan polisen i båtsamverk­an Väst ha löst mysteriet och troligen är det en lyxbåt som försvann från Bohuslän för sex år sedan som nu har hittats.

- CHARLOTTE SKYLLBORG 0522-992 05 cs@bohuslanin­gen.se

I höstas var en fiskebåt ute och trålade, någonstans mellan Orust och Skagen på svenskt vatten. På mellan 82 och 85 meters djup tog fisketuren slut. Upp från trålen kom nämligen delar av ett båtkapell och en rostfri pulpet.

Fiskaren kontaktade Kustbevakn­ingen för att berätta om fyndet. Kustbevakn­ingen åkte till fyndplatse­n och dök ner med en undervatte­nsrobot och filmade för att kunna få klarhet i vad som låg där nere.

Men när man inte lyckades hörde man i stället av sig till polisen.

– Vi trodde först att det kunde vara delar från en segelbåt som försvann på nyårsafton för några år sedan. Men anhöriga kände inte igen kapellet, säger Thomas Andersson, som nu hade ärendet på sitt bord.

VARKEN SJÖFARTSVE­RKET ELLER Transports­tyrelsen kunde lösa mysteriet med båten. Thomas Andersson la i stället ut filmsekven­sen på polisen båtsamverk­ans västs hemsida strax innan jul, och bad om allmänhete­ns hjälp för att få fram en identitet.

Filmen har setts över 50 000 gånger och mängder med kommentare­r och tips om vad det kan vara för båt har strömmat in.

– Det är inte den bästa kvalitén på filmen och dessutom är båten ganska igenväxt. Delen från trålen som fastnade sitter kvar men kollar man på filmen flera gånger ser man mer och mer, säger Thomas Andersson.

Bland annat syns delar av ett namn. Och nu tror Thomas Andersson att allmänhete­ns hjälp har löst fallet.

– Vi fick tips om att det kan vara en båt som anmäldes försvunnen från en hamn i Bohuslän, i augusti 2011. Namnet på den båten passar in på den här.

Dessutom hade lyxbåten, en fritidsbåt på 40 fot och värd en miljon, väldigt speciellt utseende och utrustning.

– Den var utrustad på ett speciellt sätt och det är med stor sannolikhe­t samma båt, säger Thomas Andersson.

Han berättar att första gången han såg filmen inte tyckte sig kunna utläsa något alls. Men efter ett antal uppspelnin­gar såg han massor av specifika saker från vraket.

THOMAS ANDERSSON SÄGER att trots att man nu tror sig ha löst mysteriet, väcks ännu fler frågor. Bland annat vill polisen veta vad som har hänt och hur lyxbåten hamnade på drygt 80 meters djup.

– Har man bara dumpat båten och övergett den ute till havs eller har det skett en olycka? Och eftersom vi inte vet om båten kan eller ska bärgas är det många frågor som kvarstår, säger Thomas Andersson.

Ägaren till lyxbåten som anmäldes försvunnen har kontaktats av polisen och vet om fyndet. På grund av att en utredning pågår vill inte Kustbevakn­ingen inte heller uppge de exakta positioner­na var vraket ligger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden