Ttela

Patient fick bakteriedö­dande medel i livmodern

- JOHAN LINDAHL 0520-42 26 00 johan.lindahl@ttela.se

I februari i år fick en patient bakteriedö­dande medel insprutat in livmodern av misstag under en undersökni­ng på Näl. Nu kritiseras både vårdgivare­n och läkaren av Ivo.

Enligt nyhetsbyrå­n Siren hade kvinnan en tid inbokad för en gynekologi­sk undersökni­ng när något gick snett. Istället för koksalt sprutades den bakteriedö­dande kemikalien klorhexidi­n in i patientens livmoder. Enligt anmälan drabbades patienten då av svår fysisk och psykisk smärta och ska ha svimmat av. Patienten skrev i anmälan: ”Det enda jag kunde säga var ’hjälp mig’. Sa även vid ett tillfälle att jag tror att jag kommer dö, så ont gjorde det”.

Patienten anmälde kort därefter händelsen till Ivo (Inspektion­en för vård och omsorg) och förväntade sig ekonomisk kompensati­on för missat arbetstill­fälle men också för sveda och värk, psykologis­k påfrestnin­g samt ångest.

Läkaren i fråga uppger i ett yttrande att var det tänkt att en assisteran­de undersköte­rska skulle hjälpa till under undersökni­ngen men att denne dröjde. Läkaren påbörjade då förberedel­serna på egen hand. Läkaren ska enligt yttrandet ha trott att det var koksalt som användes, då vätskan tagits från en hylla märkt med ordet koksalt.

Ivo har nu prövat klagomålet och kommit fram till att brister i planering, ledning och kontroll av verksamhet­en medförde att fel lösning sprutades in i patienten. Kritik riktas även mot läkaren som enligt Ivo har brustit i sin yrkesutövn­ing som inte kontroller­at vilken vätska som egentligen användes. Enligt Läkemedels­verket ska det inte finns något i medlet som kan orsaka framtida fysiska men för patienten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden