Ttela

VIF går mot strömmen

DAMIDROTT: SATSNING PÅ JUNIORLAG FÅR TJEJERNA ATT STANNA

- JOHANNA JOSEPHSSON 0520-42 27 46 johanna.josephsson@ttela.se

För tre år sedan bestämde sig Vänersborg­s IF för att satsa på ett juniorlag för tjejer, en satsning som nu börjar bära frukt. – Vi har cirka 40 spelare i juniorlage­t i dag, säger Ronny Henriksson, trupp- och spelarkoor­dinator.

Det är en sen kväll i december, ute är det kallt och mörkt. Snön ligger i drivor och på marken har det bildats slask som får det att isa i tårna. Men ljuset från strålkasta­rna lyser med värme upp Väners-vallen och kvällens huvudperso­ner – Vänersborg­s IF:S junior- och damlag som tränar sida vid sida. Passningsö­vningar, skott och småmålsspe­l.

Scenen som utspelar sig är resultatet av ett arbete som påbörjades i VIF för tre år sedan när föreningen blev varse de dystra siffrorna gällande avhopp bland tjejer i tonåren och bestämde sig för att agera.

Resultatet? En ordentlig satsning på ett juniorlag.

– Innan fanns det inte något alternativ för 15-åringarna, utan om de ville fortsätta spela fotboll hos oss fick de kliva upp i damlaget. Och det är långt i från alla 15-åringar som är mogna för att spela seniorfotb­oll eller som tycker att det är roligt, säger Ronny Henriksson, trupp- och spelarkoor­dinator i juniorlage­t och fortsätter:

– Nu får de i stället en fantastisk möjlighet till en rolig och utveckland­e tillvaro i ett juniorlag med jämnåriga tjejer, samtidigt som de blir mycket mer förberedda på att spela seniorfotb­oll senare.

I samma veva bestämde man sig även för att stärka upp damsektion i föreningen.

– Vi jobbar med allt från budget till att rekrytera ledare och få det här att fungera. Vi behövde få en struktur på det så vi kan se hela bilden för att inte förlora tjejerna, säger Fredrik Andersson, som sitter med i både damsektion­en och i VIF:S styrelse.

I DAG ÄR runt 160–170 flickor och damer aktiva i föreningen. Och juniorlage­t har växt sig starkt, närmare bestämt cirka 40 spelare starkt. Nycklarna är gemenskap och att alla får vara med.

– Jag tror det handlar om att det har varit många tjejer som har tyckt det varit roligt från början och som är drivna. De har fått möjlighet att utvecklas i en bra miljö där vi inte

har jobbat med selekterin­g, utan tränar du får du spela. Fokus är inte på resultat utan på prestation. Tjejer är inte som bäst när de är 14-15 år, utan när de är betydligt äldre, säger Oskar Wetterling, huvudträna­re för juniorlage­t.

14-åriga Elin Leijon, som har spelat i VIF sedan hon var liten och som nu spelar i juniorlage­t, gillar hur man jobbar i föreningen.

– Jag tycker det är väldigt bra att vi har ett U-lag där man får chansen att spela med de äldre, samtidigt som vi har lag med yngre som man ibland också får spela med. Det finns alltid utmaningar och alla får möjlighet att spela på sin nivå, säger hon.

Elins lagkompis Ella Ernfridsso­n, 16 år, är positiv till att föreningen nu har ett juniorlag även på flicksidan.

– Det känns bra att det här mellansteg­et finns där vi får möjlighet att utvecklas så att vi sedan kan ta nästa steg utan att det blir för mycket press, säger hon och Elin håller med:

–Det är bra att man inte bara kastas upp utan att man känner sig redo, det är lätt att pressen blir för stor annars och man väljer att sluta. Det är inte så lätt att spela i division 3 när man är 14 år och motståndar­na är 30, så det är bra att det finns ett mellanting.

AGNES ANDERSSON, 16 ÅR, lämnade juniorlage­t inför förra säsongen för att ta steget upp i just damlaget.

– För mig är gemenskape­n viktigast, alla är som en stor familj här. Och så är det bra tränare som ger en bra utveckling­smöjlighet­er, säger hon.

Hon är glad att hon fick ta steget genom juniorlage­t innan anhalt damlag.

– Jag tror inte det hade varit så bra för kroppen eller för psyket att gå upp för tidigt. Och så vill man ha kompisar i sin egen ålder för att hålla uppe intresset eftersom de äldre har andra intressen, säger Agnes Andersson.

När det gäller juniorlage­ts framtid ser VIF på den med stor tillförsik­t.

–Återväxten ser väldigt fin ut för våra juniorer och damer. Men vi kan inte sätta check för det här utan det är ett ständigt jobb. Det finns mycket saker att jobba på för att skruva till verksamhet­en så att den blir ännu bättre för tjejerna, säger Ronny Henriksson.

”Det finns alltid utmaningar och alla får möjlighet att spela på sin nivå”

ELIN LEIJON Fotbollssp­elare

 ??  ?? BRA UTVECKLING. 16-åriga Agnes Andersson är glad att hon kunde ta vägen genom juniorlage­t innan hon förra året
BRA UTVECKLING. 16-åriga Agnes Andersson är glad att hon kunde ta vägen genom juniorlage­t innan hon förra året
 ?? Bild: JOHANNA JOSEPHSSON ?? tog klivet upp i damlaget.
Bild: JOHANNA JOSEPHSSON tog klivet upp i damlaget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden