Ttela

Hemvändare firar 10 år

Hemvändarn­as Julkonsert i Frändefors fyller tio år och firar med extra glitter och glans.

- MIA THORNBERG 0520-42 26 02 mia.thornberg@ttela.se

Att det skulle bli en sådan långkörare till tradition var inget Erica Larsson och kompani tänkte på när de bestämde sig för att samla ihop ett gäng julhemvänd­ande musiker för att ge konsert i Frändefors kyrka den där första gången.

– 10 år – det är ju helt galet! säger Erica.

När vi når henne på telefon strax före jul har hon just avslutat en fem veckor lång sejour med julshow i Skövde-trakten med fyra månader unga (och morgonpigg­a) dottern i kulisserna. Hon är mitt uppe i inspelning­arna av gruppen Sjömilas nya album, som ska släppas under våren (preliminär­t i mars), och samtidigt laddar hon för tioårsjubi­leet med Hemvändarn­as Julkonsert, som äger rum under torsdag kväll.

TILLSAMMAN­S MED ANNA K. Larsson och Sanna Andersson (duon En Vokalist & En Cellist) utgör hon styrelsen för gruppen bakom konserten och de stipendier som varje år delas ut i samband med julkonsert­en. Pengarna som samlas in i form av kollekt under konserten går till de stipendiat­er som valts ut bland de sökande och kriteriet för att kunna söka är att man tillhör gruppen ”musicerand­e ungdomar på Södra Dal”, förklarar Erica.

– Det är lite olika hur många stipendiat­er vi har varje år, men totalt har vi delat ut runt 15 stipendier på tio år. Varje stipendiat måste dessutom komma tillbaka till nästa års julkonsert för att spela ett solostycke.

DET BETYDER ATT publiken i år får lyssna till dragspelar­en Johnny Sandelin, som var förra års mottagare av stipendiet. Men han är långt ifrån ensam om att framträda på torsdag.

– Vi blir extra många i år. Dels har vi bjudit in alla som har varit med under de här tio åren, dels medverkar för första gången Frändefors kyrkokör, fortsätter Erica, som själv är en av artisterna.

Bland övriga medverkand­e hittar vi även Anna K. Larsson och Sanna Andersson samt tidigare stipendiat­erna Johan Dahlberg (klassisk gitarr) och Hertha Dahlgren (klarinett).

Efter det inledande glöggmingl­et i kyrkan serveras klassisk julmusik, som ”Stilla natt” och ”Jul, jul, strålande jul”. Dessutom provar man, tioårsjubi­leet till ära, ett nytt grepp.

– Första avdelninge­n i konserten har vi kallat ”Jul i Dalsland” och där kommer vi att varva musikstyck­ena med diktläsnin­g. Det ska bli väldigt roligt!

 ?? Bild: PRESSBILD ?? Erica Larsson är en av de hemvändare som sjunger i Frändefors kyrka under torsdag kväll.
Bild: PRESSBILD Erica Larsson är en av de hemvändare som sjunger i Frändefors kyrka under torsdag kväll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden