Ttela

Det ska gå att kombinera jobb och familj

- Partidistr­iktsordför­ande Fyrbodal

Regeringen­s utredning ”En modern föräldrafö­rsäkring” föreslår färre föräldrada­gar och kraftiga inskränkni­ngar i föräldrarn­as möjlighet till att bestämma själva. Vi Kristdemok­rater anser inte att den är modern utan familjefie­ntlig. Förutom färre föräldrada­gar motsätter vi oss till exempel att pappadagar­na vid barnets födsel tas bort, fem kvoterade månader till vardera föräldern och att man inte ska få spara dagar efter barnens 3-årsdag.

Vi vill istället ge familjerna möjlighet att kunna kombinera jobb och familj. Det ska finnas möjlighet att få mer tid med barnen och att forma sin egen vardag.

Några av Kristdemok­raternas förslag på förbättrin­g för familjer är en helt flexibel föräldrafö­rsäkring där föräldrar fritt kan överlåta dagar till varandra eller till närstående och att alla föräldrape­nningdagar ska kunna användas som dubbeldaga­r.

Vi vill införa en barnomsorg­speng för föräldrar med barn mellan ett och tre år som själva tar hand om sina barn i stället för att använda förskola, och att barngruppe­rna i förskolan minskas. Och dessutom vill vi att pensionsav­sättningar­na till föräldrar som är hemma med sina barn ska höjas.

Vi Kristdemok­rater kommer i alla lägen ta strid mot familjefie­ntliga förslag och för familjers möjlighet att få ihop livspussle­t.

MARIA NILSSON (KD)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden